Hastigheten kontrolleras hela veckan


Trafiksäkerheten är i fokus denna vecka och särskilt gäller det hastigheten. Det sker inom ramarna för det europeiska trafiksamarbetet.

– Vi kommer att övervaka hastigheten både manuellt och med trafiksäkerhetskamerorna, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen enligt ett pressmeddelande.

Hastighetskamerorna blir bara fler och fler. Förra året sattes 700 upp och nu ska de kompletteras med ytterligare 160. Eftersom många faktiskt släpper på gaspedalen när de ser en sådan kamera, anser polisen att de är till hjälp för bilisterna att hålla hastigheten. Medelhastigheten sänktes också med åtta procent vilket minskar risken för olyckor. Alla kameror kommer att vara i drift under hastighetsveckan.

Det går inte att köra fort mellan kamerorna heller. Om polisen analyserar de båda kamerorna och sedan beräknar tiden så får de farten mellan kamerorna. Och den som kört för fort kan få betala dyrt. Böter för hastighetsöverträdelser har höjts och polisen börjar nu rapportera lägre gränser.

Självklart är målet för polisen att minska antalet skadade och dödade i trafiken. Vägverket tror att 100-150 liv om året kan räddas på det sättet. Därutöver minskas koldioxidutsläppen med 700 000 ton när hastigheten sänks.