Hästar att minnas och deras kinesiska hjältar
Tusentals galopperande hästar. (Illustratör: Anny Jean, Epoch Times)


Hästar väcker en känsla av stolthet och värdighet och de anses vara människans främsta tillgångar genom historien. Hästars hjältemod, styrka och lojalitet finns beskrivet i Kinas klassiska litteratur och historiska böcker. Där har hästarna lovprisats tillsammans med några kinesiska historiska personer.

Den svarta hästen Zhui

Xiang Yu (232 – 202 f.Kr.) var en framstående krigsherre i staten Chu och kallades kung Xiang. Han var en av de viktigaste personerna som hjälpte till att störta Qindynastin (259-210 f Kr). Med sitt mod och höga ideal härskade han över ett stort landområde efter Qindynastins fall.

Xiang Yu hade en svart stridshäst vid namn Zhui som hjälpte honom att vinna alla segrar. Xiang behandlade Zhui som sin gode vän. Innan Xiang drog ut på sin sista strid för att ensam kämpa mot tusen sinom tusen fiender, beordrade han sina återstående män att stiga av och bad färjkarlen föra hem stridshästen Zhui. Zhui gnäggade av sorg och vägrade att gå därifrån.

Xiang blev bedrövad och rörd av Zhuis gnäggande. Xiang mumlade en text som blev den berömda ”Gaixias sång” *.

Min styrka kan riva upp kullarna och min kraft har överskuggat världen;
Tiden är nu emot mig och min häst Zhui vägrar att avlägsna sig.
När min häst Zhui vägrar att avlägsna sig finns det inget jag kan göra.
Oh, Yu Ji min kära maka, lite kan jag göra för att ändra ditt öde!

Den vita hästen Dilu

Liu Bei (161-223) grundade staten Shu under de Tre kungadömenas period och blev dess förste härskare. Liu klarade att hantera många nederlag och skapade sig ett eget rike.

Många av Lius edsvurna bröder och vänner vigde sina liv åt Liu och staten Chu. Liu hade en vit häst vid namn Dilu (även känd som Hex Mark). Det sades att Dilu hade en unik vit färgteckning som tårdroppar och en bit bläs i pannan. Den kunde springa mycket snabbt och räddade Lius liv ett par gånger.

En gång när Liu försökte undkomma ett mordförsök kom han fram till en flod. När förföljarna red närmare manade han på hästen för att korsa den våldsamma floden. Avståndet till den andra sidan verkade omöjligt att nå.

När han kände Dilus framben ge honom tecken att han skulle hoppa, ropade Liu till hästen att inte  svika honom. I samma ögonblick tog Dilu ett enormt språng över det strömmande vattnet i floden Xiang och de nådde den motsatta stranden. Liu beskrev i Romansen om de tre kungadömena att det kändes som om Dilu flög.

Den röda hästen Chitu

Guan Yu (död år 219) var en general som tjänstgjorde under krigsherren Liu Bei och han spelade en viktig roll i bildandet av staten Shu. Genom hela sitt liv var han noga med att hålla den ed som han hade ingått med sina edsvurna bröder. Han blev senare ihågkommen som en helig krigare för lojalitet och rättfärdighet av senare generationer.

Guan hade en mycket enastående röd häst vid namn Chitu som var mycket lojal mot honom

Efter att Guan hade skiljts från Liu tjänade han tillfälligt Cao Cao medan han väntade på nyheter om var Liu befann sig. Han vann slaget om Baima åt Cao och fick hästen Chitu som belöning. Senare återförenades han med Liu och kämpade mot sin herres rivaler under de kommande två decennierna fram till sin död.

År 219 tillfångatogs Guan och avrättades av staten Wus militärstyrkor. Efter hans död vägrade hans häst Chitu att dricka, äta och gå. Den dog strax efter sin herre.

Den gula hästen Huangbiao

Qin Qiong var en general under Tangdynastin och följde kejsare Taizong. Han vann omkring 200 slag och kejsaren gav Qin stora utmärkelser. Hans födelsedatum är okänt men han dog 638 och begravdes nära kejsar Taizongs grav.

Det finns en berömd historia om Qin och hans gula krigshäst Huangbiao. En gång i slutet av Suidynasti sändes Qin iväg till avlägsen exil. Han var mycket fattig och kunde varken betala för en sovplats eller mat att äta. Till sist hade han inget val annat än att sälja sin häst.

När de insåg att de skulle skiljas blev både Qin och hästen mycket ledsna. En gammal man som passerade förbi såg hästen. Han föreslog Qin att sälja hästen till Shan som var ute efter en bra häst.

Utan att berätta sitt riktiga namn sålde Qin hästen till Shan och gick. En av Shans vänner kände emellertid igen Qin och berättade för Shan vem ägaren till hästen var. När Shan hörde att det var hjälten Qin som sålde hästen sprang han efter Qin. Han återlämnade hästen till Qin och hjälpte honom ur hans svårigheter.

Genom den kinesiska historien har många hjältar blivit ihågkomna och så har även deras krigshästar för deras lojalitet, mod och hårda arbete. De antecknades inte bara i de historiska böckerna utan har även beskrivits i litteraturen, operor och filmer.

* Song of Gaixia (垓下歌), är en sång som komponerades av Xiang Yu när han var fast i Gaixia.  På engelska finns den också översatt till The Hegemon’s Lament.