Hårt straff för journalist som avslöjade Telias affärer i Azerbajdzjan


Den azerbajdzjanska journalisten Khdija Ismayilova döms till 7,5 års fängelse för förskingring och skattebrott, rapporterar nyhetsbyrån BBC. I Sverige blev hon uppmärksammad efter att ha skrivit om Telia Soneras affärer med den azerbajdzjanska regimen.

Ismayilova är en välkänd undersökande reporter som uppmärksammats för sina avslöjanden av korruption hos den azerbajdzjanska presidentfamiljen. Hon är även verksam i den internationella organisationen OCCRP, som granskar korruption. Flera människorättsorganisationer menar att domen är ett sätt för den azerbajdzjanska regimen att försöka tysta henne.

Amnestys pressekreterare i Sverige, Elisabeth Löfgren, säger att det är helt absurda anklagelser. Man har gång på gång försökt stoppa hennes rapportering, skriver dn.se.

Reportrar utan gränser kallar anklagelserna en ”parodi på rättvisa”. Europarådets ordförande Thorbjörn Jagland, har också uttryckt sig kritiskt och krävde att få se bevisen mot Ismayilova.

”Detta är en politiskt motiverad dom dikterad av Ilham Aliyev själv. Han är en småaktig, hämndlysten man som försöker tysta de som försöker avslöja de enorma stölder och bedrägerier han har gjort sig skyldig till gentemot folket”, skriver OCCRP:s chef, Drew Sullivan.

Ismayilova lovade att hon kommer att fortsätta sitt journalistiska arbete trots domen.

”Jag kanske kommer att sitta i fängelse, men arbetet kommer att fortsätta”, skriver hon i ett uttalande, enligt dn.se.

Förra året avslöjade hon att Telia Soneras lokala partner i Azerbajdzjan har kopplingar till president Ilham Aliyevs döttrar. OCCRP, TT och SVT:s Uppdrag Granskning visade att Telias affär 2008 kan ha varit den största mutan i svensk historia. Enligt avslöjandet var den värd sex miljoner kronor för Telias partner.