”Härlig känsla” kunna utveckla Gripen
Gripen NG och Gripen D i formation. (Foto: Jamie Hunter vann pris för bilden)


Det schweiziska parlamentets säkerhetskommitté röstade i tisdags om upphandlingen av Gripen E, ett svenskt avancerat stridflygplan. Med rösterna 14 för och 9 emot går Gripen nu vidare till omröstning i Nationalrådet.

Det var ett positivt besked för Gripen-programmet ansåg Lennart Sindahl. Som vice vd på Saabs affärsområde Aeronautics kommer han att följa den politiska processen, enligt ett pressmeddelande.

Det finns inte många som utvecklar så avancerade flygplan i världen som vad Saab gör, och det är en mycket dyr verksamhet. När länder ska upphandla Gripen rör det sig därför om stora summor.

För att underlätta för andra länder att köpa Gripen hade Saab och Schweiz som målsättningen att skapa fler affärsmöjligheter mellan Saabs underleverantörer och schweiziska företag.

”Till dags dato har 456 kontrakt undertecknats mellan våra underleverantörer och 117 schweiziska företag till ett värde av 315 miljoner chf”, sade Lennart Sindahl enligt pressmeddelandet.

Flera företag världen över deltar i utvecklingen av Gripen, vilket Saab menar är ett bevis på att Gripen tillhör spjutspetsen bland världens stridflygplan.

FMV tecknade i februari en order på 60 stridsflygplan om utveckling och modifiering av modell Gripen E under perioden 2013-2026.

I en intervju på Saabgroup.com sade Eddy de la Motte vice vd för Gripen Export att Saab är det enda företaget i Europa som har möjlighet att utveckla ett fullskaligt utvecklingsprogram för nästa generation av multi-role fighter.

”Det är en härlig känsla”, sade han.

Multi-role betyder att Gripen har förmåga inom jakt, attack, spaning (JAS) i ett och samma flygplan. Gripen kan byta roll i luften medan andra flygplanstyper måste göras klara för en ny uppgift på marken.