Hårdträning och avkoppling i svenska fjällen
Det kan vara en lisa för själen att skida fram i den svenska fjällvärlden. Det kan också vara bra träning inför Vasaloppet. (Foto: Susanne Larsson)


De svenska fjällen erbjuder så här års rikligt med snö och milslånga välpreparerade skidspår. Så länge det är lågsäsong har du dessutom tillfälle att hitta logi för ett relativt lågt pris. Hotell, stugor och vandrarhem finns det gott om och att åka skidor på längden är ett billigt nöje – eller träningssätt.

Under ett par veckors tid har jag följt min man och hans skidkamrats krävande och ibland plågsamma förberedelser inför det stundande Vasaloppet. För en glad amatör som jag betyder två veckor i fjällen avkoppling och härliga skidturer. För den som behöver träna inför den historiska niomilatävlingen är det blodigt allvar.

En dag kan se ut som följer; vid uppstigningen känner man efter om eventuella symtom eller skavanker ger sig till känna och under frukosten (som givetvis är extra näringsberikad och kraftig) jämförs krämporna.

Hur är det med skavsåren, blånageln och den ömmande hälsenan? Känns det inte som att en vagel i ögat är på gång att utvecklas? Måste kanske stretcha lite mer, känner av ryggen, alternativt låren…

Sedan ska termometern och väderleksutsikten observeras för att planera dagens skidrutt på bästa sätt. Spås det blåst så ska man undvika alltför höglänt terräng. Påklädningen utförs enligt konstens alla regler och efter eventuell tejpning och omplåstring av fötter ska skidorna vallas. Den stora lådan med allsköns smörjor och vallningsattiraljer tas fram. Ibland måste strykjärnet fram för att få till det rätta glidet, alternativt fästet.

Efter dessa omständliga procedurer fylls termosarna och de blivande Vasaloppsåkarna kommer iväg, ibland med bävan och oro. Hur ska det gå med den ömmande blånageln idag?

Om man då inte vill hårdträna skidåkning kan men lugnt hasa fram i det sagolika snölandskapet. Att i sakta mak skida fram bland snötyngda fjällbjörkar och njuta av skönheten, tystnaden och friden är en lisa för kropp och själ. Kanske får man också syn på en vacker vit fjällripa eller en skuttande hare?

Tänk om Gustav Vasa visste vad hans skidtur mellan Sälen och Mora skulle betyda för framtidens skidåkare. I dag är Vasaloppet en tävling och folkfest med närmare 50 000 anmälda åkare till de olika varianterna såsom Öppet spår, Tjejvasan, Kortvasan etcetera. Många motionärer ser Vasaloppet som målet för sin träning under året, det har blivit till en sporre och inspiration. Skidåkningens kultur är djupt rotad i våra svenska hjärtan.