Hårdare ton från Kina efter Nordkoreas provsprängningar
Nordkoreas vätebombssprängning visas på en tågstation i Seoul i Sydkorea den 6 januari 2016. Kinas diplomatiska attityd till det isolerade grannlandet ser nu ut att ändras i en hårdare riktning. (Foto: Jung Yeon-je/AFP/Getty Images)


Kina, som tidigare försvarat det isolerade Nordkorea, införde snabbt sanktioner och ändrade diplomatisk hållning efter Nordkoreas påstådda provsprängning av en vätebomb den 6 januari. Den här gången har Kina inte krävt att problemet ska lösas med fredliga samtal och förhandlingar.

Enligt Sydkoreanska medier har den kinesiska regimen infört sanktioner och den diplomatiska tonen har skärpts mot grannlandet Nordkorea. Handelsutbytet vid gränsen pågår som vanligt, men är strängt övervakad av kinesiska vakter. Den kinesiska regimen sägs ha börjat med hårda tillslag mot all illegal handel vid gränsen mellan länderna.

Byråkratin för att passera tullen i Dandong, Kinas största gränsstad mot Nordkorea har skärpts. Mitt emot, på andra sidan Yalufloden, ligger den nordkoreanska staden Sinuiju. Där sker 70 procent av det totala handelsutbytet mellan länderna, och även turismen blomstrar i området.

Enligt det Hongkong-baserade informationscentret för mänskliga rättigheter och demokrati har Kina utökat med 3 000 man vid gränsen efter provsprängningen, ifall situationen skulle förvärras, uppger koreanska Newsis.

Nordkorea är helt beroende av handelsutbyte med Kina, och sanktionerna tycks än så länge snarare vara menade som ett hot och en olägenhet än en ren bestraffning – det är en påminnelse om att handeln kan strypas.

En artikel från den sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo konstaterar att den här nukleära provokationen från Nordkorea har ändrat Kinas gamla attityd. Vid tidigare provsprängningar i Nordkorea har Kina alltid uppmanat ”alla berörda parter att behålla lugn och behärskning”.

Men i ett uttalande från utrikesministeriets informationsdepartements talesperson Hua Chunying fanns ingen uppmaning att behålla lugn och behärskning. Den här gången kom heller inget krav från Kina att det nukleära problemet på den koreanska halvön ska lösas genom fredliga samtal och förhandlingar, som det har gjort tidigare.

När Kina använde sitt nya hårdare språk på FN:s säkerhetsråds krismöte i New York den 7 januari sägs en person från det sydkoreanska utrikesministeriet ha kommenterat: ”Kina har aldrig uttalat sig på ett sådant sätt om Nordkorea förr. Såvitt jag vet har Kina, som har blivit hugget i ryggen av Nordkorea, aldrig varit så här missnöjt.”