Hårdare beskattning av rika fransmän stoppas
Frankrikes president Francois Hollande besöker Rungis grossistmarknad i närheten av Paris den 27 december 2012. (Foto: BenoitTessier /AFP/Getty Images)


I lördags stoppade det franska konstitutionella rådet president Francois Hollandes förslag om 75 procents inkomstskatt för landets rikaste.

Skatten, som förespråkats av socialisten Hollande när han kandiderade för presidentposten, skulle beröra personer med en inkomst på över 1 miljon euro. Rådet, som är Frankrikes högsta juridiska organ, sade att den var ”överdriven” och ett ”brott mot skattejämlikheten”, rapporterade France24.

Skatteförslaget fick några av Frankrikes rika att lämna landet, bland annat skådespelaren Gerard Depardieu, som flyttade till närliggande Belgien. Om förslaget hade genomförts, skulle den tvååriga skatteplanen endast beröra cirka 1500 fransmän.

Rådet noterade också att de flesta av Frankrikes skattesatser gäller för hushåll och inte individer. Enligt Hollandes skatteförslag skulle förmögna privatpersoner påverkas, men domstolen fastslog att förslaget ”misslyckades inse jämlikheten inför den offentliga bördan”, rapporterade Radio France Internationale.

Rådet bekymrade sig för att den nya skatten skulle drabba väldigt orättvist. Ett gift par där den ena tjänar mer än en miljon euro och den andra inget alls skulle beröras, medan ett par där båda tjänade strax under en miljon euro inte skulle påverkas alls, enligt France24.

I ett uttalande på lördagen sade Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault att regeringen ”kommer att lägga ett nytt förslag som överensstämmer med de principer som fastställs av det konstitutionella rådets beslut”, och det kommer att vara med i nästa budget.

Finansminister Pierre Moscovici sade att avvisandet av skatteförslaget inte skulle påverka Frankrikes återhämtning så mycket.

”Inkomsterna från det avvisade förslaget utgör 300 till 500 miljoner euro. Vår nedskärning av underskottet kommer inte att påverkas mycket”, sade Moscovici i ett TV-inslag, rapporterade Reuters.

Under sin presidentkampanj beskrev Hollande skatten som ”patriotism”, eftersom det skulle vara att ”föregå med gott exempel” att hjälpa Frankrike att återhämta sig ekonomiskt, rapporterade Euro News.

Men skatten har visat sig vara politiskt kontroversiell.

”Vi lever i en demokrati och ibland måste alla stå enade. Jag tycker att det är normalt att höga intäkter beskattas”, sade en parisare till Euro News. En annan höll inte med ”Sjuttiofem procent är som konfiskering! Vi är det enda landet i världen som skulle göra så. Och det är bara symboliskt, det skulle inte inbringa så mycket”.

Översatt från engelska.