Hårda förhandlingar i Madagaskar
Här lämnar Madagaskars försvarsminister Mamy Ranaivoniarivos, som tvingades avgå tisdagen den 10 mars 2009 efter anklagelserna om att ha använt våld mot befolkningen, sitt kontor efter bara en månad i tjänst. (AFP PHOTO/Gregoire POURTIER)


Under tisdagen satte Madagaskars armé press på landets politiska ledare med hotet om att låta trupperna överta kontrollen ifall statsmakten inte lyckas lösa krissituationen i landet inom 72 timmar.

Arméns stabchef Edmond Rasolofomahandry uppmanade idag de politiska partierna, dess ledare och utländska sändebud att arbeta för en lösning på den politiska kris som pågått i mer än tre månader, meddelar AFP.

– Om man inte kan komma till en lösning efter 72 timmar kommer vi, de beväpnade styrkorna, ta vårt ansvar och driva nationella frågor och skydda nationella intressen och enighet, sade han.

De senaste dygnen har oroligheterna i Madagaskar eskalerat.

Arméns officierare motsätter sig regeringens nedslag mot protesterna som leds av Andry Rajoelina, som sparkades från sin post som huvudstaden Antanarivos borgmästare tidigare i år.

Fler än 100 personer har mist sitt liv i vågen av protester mot den regerande presidenten Marc Ravalomanana sedan årets början. De flesta av dem dog i säkerhetsstyrkornas händer.

Ravalomanana, som förnekar att han skulle vara en diktator, uppgav under dagen att han handlat felaktigt.

– Den här politiska krisen ska upphöra. Jag är beredd att lyssna. Jag är en människa och jag har gjort fel, meddelade han på en statlig tv-kanal.

Enligt presidenten kommer en tvådagars nationell konferens att hållas från torsdag för att söka en lösning på krisen.