Hård myndighetskontroll av rapportering kring pipelineolycka i Kina
Kinas centrala propagandadepartement kontrollerar strikt historien om explosionen i oljepipelinen i Qingdao. Det var den 22 november som två läckor på en pipeline hos raffinaderiföretaget Sinopecs fabrik i Qingdao exploderade. 55 människor dog och minst 160 skadades i explosionen som syns på bilden. (Foto: Från Weibo)


Kommunistpartiet styr rapporteringen kring den svåra explosionsolyckan vid en oljepipeline i Qingdao hårt. Såväl innehållet, hur det publiceras och till och med var någonstans i en viss publikation nyheten får ligga kontrolleras.

Nyhetsrapporteringen om explosionen vid en oljepipeline i Qingdao i fredags styrs rigoröst av kommunistpartiets propagandadepartement, enligt China Digital Times. Myndigheterna utfärdar ofta censurinstruktioner till alla medier, och dessa läcker ofta ut och sprids på internet.

I fallet med den svåra pipelineolyckan fick media instruktioner den 24 november att strängt kontrollera riktning och innehåll i rapporteringen om explosionen. Man skulle inte skicka reportrar till platsen och bara använda ”auktoritativ information utfärdad av de departement som hanterar olyckan”.

Centrala propagandadepartementets direktiv innehöll även en passus om att media skulle avstå från spekulationer och överdrifter, inte försöka gissa sig till orsaken till explosionen eller vem som kan vara ansvarig för den. Media förbjöds även att trycka utländsk information eller bakgrundsinformation om tidigare olyckor.

Tidigare denna månad kontrollerade propagandadepartementet på ett liknande vis nyheten om en explosion i en fabrik i staden Urumqi i Xinjiang, där man tillverkade flytande kväve, där sex personer omkom. Myndigheterna beordrade media att ta bort dem tidiga rapporteringen om incidenten, och förbjöd alla oberoende undersökningar.

När det gällde förra månadens incident på Himmelska fridens torg, då en jeep körde på personer och sedan exploderade, fick man ordern ”sätt inte nyheten på framsidan eller sajtens förstasida”. Myndigheternas officiella historia, som alla var tvungna att strikt hålla sig till, var att det var en terroristattack. Media beordrades att tona ner händelsen och ”rapportera helt i enlighet med nyhetsbyrån Xinhuas text”.

Propagandadepartementet förbjöd bilder på händelsen, och instruerade media att stärka övervakningen av de anställdas aktiviteter på sociala medier, för att förhindra att otillåten information läckte ut.

Reportrar utan gränser sade att förutom att man grep utländska reportrar och förstörde deras film, så satte polisen även upp skärmar runt det brända vraket för att dölja det. Tidig rapportering kallade det hela helt enkelt för en ”trafikolycka”, om det nämndes alls, enligt Reportrar utan gränser.

China Digital Times, som har sin bas på University of California, rapporterade att kinesiska journalister och bloggare ofta refererar till order från det centrala propagandadepartementet som ”direktiv från sanningsministeriet”.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n3/374725-china-pipeline-explosion-news-strictly-controlled/