Hård kamp för att återta staden Kunduz från talibanerna
Afghanska trupper försöker med hjälp av amerikanskt flyganfall återta kontrollen över staden Kunduz. En soldat bär sin skadade kollega i säkerhet. Foto: STR/AFP/Getty Image


Häftiga strider pågår för fullt i staden Kunduz i norra Afghanistan. Afghanska säkerhetsstyrkor försöker med hjälp av amerikanskt flyganfall och Nato återta kontrollen över den förlorade staden från talibanerna.

På tisdagen hindrade två amerikanska flyganfall talibanerna från att få kontroll över stadens flygplats, som är den afghanska arméns starkaste fäste, rapporterar BBC.

Omkring 5 000 soldater fanns på flygplatsen tidigt på onsdag morgon när talibanerna drevs tillbaka. Inne i Kunduz fortsatte striderna för tredje dagen på onsdagen, och talibanerna slår tillbaka alla motanfall

Natos specialstyrkor har också nått fram till staden för att stärka de afghanska trupperna. Enligt en talesman från Nato ska de hjälpa afghanerna med rådgivning, skriver Al Jazeera.

USA erkände på tisdagen att talibanernas erövring av Kunduz är ett bakslag men de är övertygade om att afghanska säkerhetsstyrkor kommer att återta staden.

Det var i måndags som talibanerna tog herraväldet över Kunduz med ett snabbt och överraskande anfall. Vid angreppet tog de viktiga byggnader i besittning och befriade 500 fångar i stadens fängelse.

Afghanistans spiontjänst säger att flyganfallen dödat både en talibanledare och hans ställföreträdare i provinsen. Men detta förnekas av talibanerna.

Intagandet av Kunduz är talibanernas största seger i Afghanistan sedan 2001.