Hård informationskontroll efter blodigt knivdåd i Kunming
En kinesisk polis undersöker platsen för angreppet, tågstationen i Kunming i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina, den 2 mars 2014, dagen efter att 10 angripare högg ihjäl 29 personer och skadade över 140. (STR/AFP/Getty Images)


Över 10 angripare, alla klädda i svart, genomförde en brutal attack på pendlare på en överfull tågstation i Kunming i södra Kina under lördagen. Männen högg vilt omkring sig och körde in sina långa knivar i dussintals offer. 29 dog och över 140 skadades, enligt statliga kinesiska medier.

Officiella mediekanaler rapporterade snabbt att angriparna var muslimska uigurer från den västliga autonoma Xinjiang-regionen, och att de var separatistiska terrorister.

Internetanvändare på plats använde sina telefoner för att dokumentera bilder på döda kroppar på marken; andra bilder visade blodpölar och stänk efter gärningsmännens fruktansvärda dåd.

”Separatister från Xinjiang planerade helt på egen hand incidenten”, skrev People’s Daily, Kinesiska kommunistpartiets officiella språkrör. Det framgick inte hur People’s Daily visste vilka som planerat dådet bara några timmar efter att det ägt rum.

Fyra av angriparna sköts ihjäl av polisen på plats, men en kvinnlig angripare skadades och greps, enligt statlig media. Polisen söker fortfarande efter de andra, enligt China Central Television (CCTV).

Kommunistpartiets ledare Xi Jinping gav genast order om att ”allvarligt straffa de våldsamma terroristerna” och ”sätta in alla resurser” för att undersöka dådet i Kunming.

Kommunistpartiets politisk-rättsliga utskott, som kontrollerar säkerhetsapparaten, betecknade också det inträffade som en organiserad terroristattack, orkestrerad av muslimska uigurer från Xinjiang. Man sade att angriparna borde straffas hårt. Ingen grupp har tagit på sig ansvar för dådet.

Partiet såg snabbt till att den första rapporteringen kring händelsen bara kom från regimens officiella språkrör, nyhetsbyrån Xinhua. Oberoende bevisning om vem som låg bakom attacken har inte samlats in eller utvärderats.

”Vem är den gripna kvinnan? Är hon en uigurisk separatist? Vad står bakom angriparna?” frågade Hua Po, en politisk kommentator i Peking, som talade med New Tang Dynasty Television. ”Vi kan inte få någon information [från den kinesiska rapporteringen] annat än det som myndigheterna sade. Frågan skulle vara enkel om de är uiguriska separatister. Om det är några andra kan frågan bli värre och mer komplicerad.”

Vissa kinesiska journalister är inte nöjda med de officiella svaren så här långt. ”Myndigheterna talar aldrig om vad som egentligen hände. De vill bara att du ska hata blint, frukta oförklarligt, leva i förvirring och dö för ingenting”, skrev Luo Changping, biträdande redaktör på den kinesiska affärstidskriften Caijing på Sina Weibo, en twitterliknande mikrobloggplattform.

Medieveteranen Piao Baoyi sade att han fick höra vid midnatt den 1 mars, samma dag som attacken, att alla reportrar måste ”strikt följa Xinhuas rapportering eller lokal officiell information. Inga stora rubriker, inga bilder”.

Liang Jian, VD för City Times, en lokal tidning i Kunming, noterade också följande på nätet: ”Förlåt, vi behöver troligen inte vänta på morgontidningen längre. Alla journalister utanför Kunmings byrå för offentlig säkerhet går hem nu.” Det berodde på att Xinhua skulle vara den enda källan till information, och journalisterna behövdes inte.

Våldsdådet i Kunming kommer vid en känslig tid i Kina. Stora politiska möten ska börja i Peking den här veckan, där partiledaren Xi Jinping ska tala om regimens arbete under det senaste året. Årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg är bara några månader bort, och vissa personer i och utanför Kina har redan börjat driva frågan om en riktig minnesdag. Partiet tycks vara på väg att sakta agera mot den förre säkerhetschefen Zhou Yongkang, en av partiets högst uppsatta medlemmar. Efter attackerna kom det ett meddelande om Zhou på vad som verkade vara en halvofficiell hemsida.

Attacken i lördags var den andra våldsamma incidenten på kort tid som uigurer ska ha legat bakom.

I oktober förra året kraschade en jeep och exploderade vid Himmelska fridens port i Peking, och fem personer dog, bland annat tre personer i fordonet. Senare ska East Turkestan Islamic Movement, ett islamiskt parti från Xinjiang, ha tagit på sig ansvaret, men experter har ifrågasatt organisationens kapacitet.

Översatt från engelska


Övergivna väskor på en tågstation i Kunming i södra Kina efter den blodiga knivattack som kostade 29 människor livet. (Weibo.com)

Övergivna väskor på en tågstation i Kunming i södra Kina efter den blodiga knivattack som kostade 29 människor livet. (Weibo.com)