Hård gränskontroll blockerar flyktväg från Tibet
Kina har skärpt gränsbevakningen vilket medfört att flyktingströmmen från Tibet till Indien minskat avsevärt sedan i våras. (Foto: AFP)


Antalet tibetaner som lyckas fly från Kina har minskat dramatiskt. Tidigare har mellan 3 000 och 4 000 tibetaner flytt till Indien via Nepal varje år. Sedan protesterna i Lhasa i mars i år har flyktingströmmarna minskat avsevärt som ett resultat av de kinesiska myndigheternas gränskontroll. De flesta flyktingarna är unga tibetaner som hoppas studera tibetansk kultur i Dharamsala där den tibetanska exilregeringen finns.

De kinesiska myndigheterna har etablerat kontrollpunkter i varje by för att kolla passerdokument vilket gjort det mycket svårare att fly. Antalet personer som flytt i år är mindre än fem procent av de senaste årens siffra. 
– Utan dokument kan du inte ta dig över gränsen. Det finns både civilpolis och militärpolis där, sade en tibetan som bor nära gränsen till Himalaya till Radio Free Asia.

– Vägen till Indien är svår, det är inte lätt att överleva. Det kan ta en månad eller två att gå vägen via Himalayas berg och folk har dött på vägen, endera av det kalla klimatet eller svält, sade Geshangjian, en medlem av Tibets centraladministrations parlament, som dessutom har personlig erfarenhet av flyktvägen.

De flesta tibetaner väljer att ta den farliga vägen till Indien under perioden november till april. 
– Det kalla vädret gör att gränsvakterna inte är så alerta. Flyktingarna kommer till Nepal först, beger sig där till ett tibetanskt flyktingcenter och måste sedan vänta där på att förflyttas till Indien. De senaste åren har det kommit mellan 3000 och 4000 till den transferpunkten, men sedan mars 2008 har antalet flyktingar minskat till 100, sade Geshangjian.

– Detta beror på att de kinesiska myndigheterna har ökat övervakningen. Det är svårt för tibetaner att ens komma ut ur sitt hus, ännu svårare att ta sig hela vägen till Indien. De flesta kommer från Qinghai, Sichuan och Anduo. Som det är nu kan många inte ens ta sig till Lhasa, tillade han.

En Han-kines i Dingri-länet sade:

– Så fort det är någon aktivitet alls bland tibetanerna kommer polis och militärpolis omedelbart.

Enligt det Norgebaserade Voice of Tibet har ett antal tibetaner gripits och torterats. Deras värdeföremål har konfiskerats och de har hållits kvar och hindrats från att resa vidare. En kvinna som nyligen anlände till Nepal sade att de var sex stycken som tagit bussen från Lhasa till Shajia men greps av gränspatrullen när de var på väg till fots till Dingri-länet. De bestraffades för sitt flyktförsök genom att få stå länge uppradade nakna och de blev svårt torterade. En flykting sade att han försökt fly från Kina många gånger och gripits en gång tillsammans med tre andra när de försökte korsa gränsen.

http://en.epochtimes.com/n2/china/tibetan-refugee-escape-8178.html