Här skjuter kinesisk polis en vattenmelonförsäljare
Foton som publicerats på internet visar en polis som siktar sitt vapen mot en fruktförsäljare som håller sin fruktkniv i handen. På den andra bilden ligger försäljaren på marken efter att ha blivit skjuten. (Skärmdump/ Weixin/Epoch Times)


En uigurisk fruktförsäljare skadades kritiskt efter att ha blivit skjuten av polis i Xinjiangprovinsen i måndags.

Mannen hade haft en lång dispyt med en ordningspolis, en så kallad chengguan, som ville att han skulle flytta sig från trottoaren vid Urumchi-basaren, rapporterade Radio Free Asia (RFA).

”Ni vill alltid att jag ska flytta min plats, men ge mig en alternativplats där jag kan sälja min frukt”, sade mannen till tjänstemannen innan dispyten startade, enligt ett anonymt ögonvittne som talade med RFA.

Polis kallades till platsen och ett anonymt ögonvittne tog ett foto på en polis som riktar sin pistol mot mannen, som höll i sin fruktkniv. På ett annat foto låg mannen på marken, skadad och omringad av polis. Fotona publicerades sedan på Weixin och spreds vidare av nätanvändare, innan de togs bort.

Polisen bekräftade att incidenten hade ägt rum men gav inga detaljer, som till exempel mannens identitet eller orsaken till skottlossningen.

En invånare berättade för RFA att lokala myndigheter hade publicerat ett meddelande som sade att försäljaren sköts på grund av att han ”brutit mot lagen genom att hindra polis i tjänst”.

Enligt hk.aboluowang.com, hade ordningspolisen fått order om att städa upp gatorna eftersom det var många utländska besökare i staden under Asienveckan, som pågick 2-7 september, och detta kan ha bidragit till incidenten.

Nästan hälften av provinsens befolkning är uiguriska muslimer. Etniska motsättningar i området har pågått länge sedan Urumqi-upploppet 2009 mellan uigurer och han-kineser, där nästan 200 människor dödades, de flesta han-kineser, enligt officiella rapporter.

Research av Lisa Huang.

Översatt från engelska.