Har du dålig andedräkt?


Har du problem med att få en andra dejt? Håller sig vänner på avstånd när du talar till dem? Har din trogna hund börjat med att sitta på andra sidan rummet?

Om det är så, är det möjligt att du lider av halitosis. Men innan dina vänner börjar backa från dig, så finns det olika sätt att bekämpa detta problem. Ett bra sätt är att ta blåbärstestet. Det kommer också att hjälpa dig att rädda tänderna. Mer om blåbärstestet senare.

Jag har ofta tänkt att det måste vara ett hemskt arbete att vara tandläkare om patienten har halitosis. Hur kan en tandläkare backa från sin patient medan han lagar en rotkanal? Eller hur kan sångare som är vända mot varandra fortfarande vara leende medan en av dem har halitosis? Men det motsatta kan också hända. För flera år sedan hade jag en tandläkare vars andedräkt var en pina. Men ingen hade modet att be honom söka hjälp.

Dålig andedräkt kan bero på en rad problem som sträcker sig från mindre till mer seriösa. Känslor kan också spela en roll. Som exempel kan sexuell upphetsning associeras med halitosis. Fångar som ska avrättas har ofta en hemsk andedräkt.

Människor med obehandlad diabetes uppvisar en söt, fruktig odör från sin andedräkt. En fisklik och unken odör uppstår ofta under de sista stadierna av en leversjukdom.

Flera tillstånd i munnen och halsen kan utlösa halitosis. Infekterat tandkött har ofta ett samband med halitosis. Bihåleinflammation kan också utlösa illaluktande slem i bakre svalget. Infekterade tonsiller och övre luftvägsinfektion kan på liknande sätt orsaka dålig andedräkt. Jag minns ett femårigt barn för flera år sedan som led av dålig andedräkt. Till slut upptäcktes orsaken – han hade stoppat upp en böna i näsan några veckor tidigare!

Vanligen uppkommer dålig andedräkt när aminosyror (byggstenarna i protein) som innehåller svavel bryts ner av bakterier som trivs i en syrefri miljö. Detta producerar en blandning av illaluktande gaser.

Att äta mat som lök och vitlök är väl känt för att utlösa reaktionen att folk backar från en. Efter att den här typen av mat smälts ner och absorberas i blodet, förs den vidare till lungorna och ger en odör till andedräkten tills den försvinner från kroppen. Människans luktsinne är känsligt och kan känna av en miljarddel av ungefär 28 gram lök.

Tidskriften Journal of the American Medical Association upplyser att alltför mycket användning av selen kan orsaka halitosis. Seleniumsulfider används för att behandla mjäll och den finns också i en del läppstift.

En del människor har mindre salivproduktion, som har en viktig uppgift med att rena munnen. Otillräcklig salivproduktion orsakar att partiklar samlar sig på tungan och tandköttet, vilket då orsakar en odör. På grund av att munnen blir torrare under sömnen, ger det upphov till den mindre fräscha andedräkten på morgonen. Rökning och vissa mediciner minskar också salivproduktionen.

”Morgonandedräkten” blir inte behjälpt av en blöt natt på stan. Alkohol i sig har praktiskt taget ingen odör. Det är de andra ingredienserna i alkoholhaltiga drycker som gör att man vänder bort huvudet från den unkna lukten efter överkonsumtion.

Det huvudsakliga sättet att bekämpa halitosis är att börja med en förbättrad tandhygien. Men detta betyder inte bara att borsta tänderna tre gånger om dagen efter måltider. Ett sätt att kontrollera om tandhygienen är optimal är att göra blåbärstestet.

Blåbärstestet består av
att äta en skål med blåbär och sedan borsta tänderna tio gånger. Använd sedan tandtråd. Du kommer att med förvåning se att många blåbärsbitar fortfarande snärjs mellan dina tänder. Det är här som dålig andedräkt börjar.

När det gäller god tandhygien bör man även borsta tungan, som många människor faktiskt missar att göra. Tungan innehåller djupa fåror där skräp och gaser samlas. Munsköljning med rengörande sköljvätska kan också behövas regelbundet, om man har problem med halitosis.

Blåbärstestet tillåter dig att se matpartiklarna som fastnat mellan tänderna och ta bort dem. Detta hjälper dig inte bara att förebygga halitosis, utan hjälper dig också att rädda ditt tandkött från tandköttsinflammation, som i sin tur räddar dina tänder från att ramla ut senare i livet.

Gifford-Jones är medicinsk journalist och läkare med en privatpraktik i Toronto.

Översatt från engelska