Hantera maten väl i rötmånadstider
I rötmånadstider är det viktigt att vi hanterar maten förståndigt. Det är särskilt viktigt att känsliga livsmedel som färsk fisk och köttfärs förvaras tillräckligt kallt. Kontrollera att temperaturen i kylskåpet är lagom, den bör vara + 4-5 grader. Placera den känsliga maten där det är kallast. (Foto: AFP/Roberto Schmidt)


Trots att sommarvädret på många håll i Sverige inte har varit så varmt, är det ändå rötmånad. Nu är det extra viktigt att hantera maten förståndigt och vara noga med hygienen.

Värme och fukt i kombination gör att bakterierna frodas snabbt och känslig mat som exempelvis färsk fisk och köttfärs måste tas om hand snabbt och kylas ner.

– Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket på myndighetens informationssidasida.

Har man långt hem från affären är det bra att använda en kylväska med frysta kylklampar. Ställ in maten omgående i kylskåpet när du kommer hem.

Ett gott råd om man vill slippa magsjuka är att hålla sig till ordentligt tillagad mat. Otillräckligt upphettad köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur kan innehålla ohälsosamma bakterier. Detsamma gäller råa eller löskokta ägg.

Även i glass, mousser, bakelser, kräm på bakelser och såser som till exempel aioli, bearnaisesås och majonnäs, kan bakterierna växa till sig snabbt.

Var försiktig med buffémat och sallader som stått framme länge.

Ta inte fram för stora mängder mat och ta undan resterna snabbt och kyl ner dem efter måltiden. Är du osäker så kasta hellre känslig mat som blivit över. Tänk på att mat som stått framme länge får kortare hållbarhetstid.

Mats Lindblad uppmanar konsumenterna att våga lita på sina sinnen och hantera maten rätt.

– Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Och att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Campylobacterieinfektioner har ökat i Sverige och är den vanligaste zoonosen hos människor, rapporterade Smittskyddsinstitutet nyligen. Sjukdomen sprids vanligtvis via förorenad mat.

Därför kan det vara en bra idé att ta god tid på sig vid grillen och låta köttet bli väl tillagat, uppnå en temperatur på minst 65 grader, för att undgå campylobactsmitta. Tänk även på att skydda maten mot flugor som kan vara smittbärare.

Självklart är god handhygien a och o.