Handelstjänsteman från Kina reste till New York för att se Shen Yun
Guo såg Shen Yun Performing Arts på New York's Lincoln Center. (Foto: Chen Tiancheng/The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts kom tillbaka till New York i april med sju shower, för dem som missat de utsålda föreställningarna i januari. Lincoln Center var fullsatt den 18 april, och många kom lång väg ifrån Kina enkom för att se Shen Yun. Guo var en av dem.

– Det är en magnifik föreställning och de kinesiska ledarna måste se den, sade Guo i tårar, och fortsatte:

– Jag har väntat i två månader för att komma hit och titta på föreställningen i april!

Guo fick höra talas om Shen Yuns föreställning när han var i USA i februari. Han tog semester och reste till New York bara för att titta på deras föreställning som återupplivar den traditionella kinesiska kulturen.

Han var uppenbart berörd och öste beröm över Shen Yun Performing Arts.

– Det här är den bästa showen jag har sett i hela mitt liv och jag kommer att minnas den resten av mitt liv. Det är så vackert, medkännande och traditionellt. Jag ser ett hopp i den, sade Guo.

Han berömde dansarnas färdigheter, den unika musik som produceras av en orkester med både kinesiska och västerländska instrument, de vackra kostymerna, och den dynamiska bakgrundsskärmen.

– Shen Yun förtjänar väl sitt rykte! Klassisk och gudomlig! utbrast Guo.

– Jag försökte hålla tillbaka mina tårar, men mitt hjärta darrade och svallade över!

New York-baserade Shen Yun turnerar världen över med ett uppdrag att återuppliva den 5 000 år gamla, gudomligt inspirerade kinesiska kulturen, efter det att den nästan förstörts av kommunistiskt styre.

Enligt Shen Yuns hemsida visar föreställningen, ”Principer såsom välvilja och rättvisa, anständighet och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning” och ”Allt kommer till liv, och strömmar över publiken. Med ursprung från konfucianismen, buddhismen och taoismen, är dessa ideal kärnan i traditionell kinesisk kultur”.

Guo berättade hur de olika delarna i Shen Yun kommer samman för att berätta gudomliga historier från kinesiska legender och det var ”mycket rent, upprätt, och härligt”.

Prisbelönta sångare som sjunger originalkompositioner i bel canto på kinesiska, med engelska texter som visas på bakgrundsskärmen är en annan del av Shen Yun.

– Sångerna kom från solisternas hjärtan och gav eko i mitt hjärta. Det är uppriktigheten som berör de djupaste vrårna i mitt hjärta. Detta är första gången i mitt liv som jag ser en sådan otroligt vacker och uppriktig föreställning, som inspirerar och utbildar mig, sade Guo.

Guo fördömer den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. Han var förvånad över att höra att Falun Gong inte bara har överlevt förföljelsen utan har skapat en sådan enastående föreställning.

– Det är gripande! Berörde verkligen ända in i själen! Jag ansträngde mig mycket för att inte låta tårar trilla ner, när jag kom till mitten av föreställningen, men mitt hjärta svallade och darrade.

Enligt Shen Yuns hemsida, ”Följer Falun Gong, även kallad Falun Dafa principerna, Sanning, Godhet och Tålamod. Det har hjälpt över hundra miljoner kineser förstå och återvända till kärnan i den traditionella kinesiska kulturen – konfucianska, buddhistiska och taoistiska skolors tankar”.

Det kinesiska kommunistpartiet började ”en hänsynslös och systematisk kampanj mot Falun Gong-utövare” 1999. ”Falun Gong-utövare har hållit fast vid sin tro och har fortsatt att exponera otaliga orättvisor genom fredliga medel. Deras anda av medkänsla och tolerans manifesterar själva kärnan hos Kinas 5 000-åriga gudomliga kultur”, tillägger webbplatsen.

Guo tyckte att det kinesiska folket ”borde … veta vilket brutalt förtryck Falun Gong-utövare har lidit under de senaste tolv åren.”

Att vara i New York City, ”en stad som symboliseras av Frihetsgudinnan” och kunna se Shen Yun utanför den förtryckande miljön i Kina, gav Guo energi.

– Det är en magnifik föreställning. Jag är mycket inspirerad! utbrast Guo.

Med vänner som utövar Falun Gong, sade Guo att han vet att utövare är ”goda människor, oskyldiga och vänliga”.

– Men den kinesiska regimen har inte tillåtit dem att utöva sin tro och slår ner på dem, stjäl till och med organ från levande personer. Jag tror att i Shen Yuns föreställningar finns också deras strävan efter Sanning, Godhet och Tålamod. Titta på de interna striderna mellan de centrala ledarna i Kina, jag tycker att de måste titta noga på Shen Yuns föreställningar och tänka om. De behöver ge demokratin och friheten tillbaka till folket.

Guo anser att ”så fort det kinesiska folket vet sanningen, kommer förföljelsen av våra egna landsmän att sluta. Det kinesiska folket måste vakna upp, måste få veta att under de senaste tolv åren drabbades Falun Gong-utövare av ett sådant hemskt förtryck!

– Shen Yun kommer definitivt att resa till Kina snart, tillade han.

Han kommer att berätta för sina släktingar och vänner om ”en så fantastisk och unik föreställning” och han fortsatte:

– Den traditionella kinesiska kulturen som Shen Yun ger uttryck åt, räcker för att låta det kinesiska folket leva ett välsignat och lyckligt liv. Jag ser i dag hur västerlänningar värdesätter och omhuldar den traditionella kinesiska kulturen. Det är skamligt att människor i Kina inte kan se det. Jag såg idag hur publiken blev inspirerad, och jag ser också det finns hopp för Kina”.

Kvällens upplevelse lämnade hos Guo en känsla av inspiration, både i sitt arbete och i privatlivet.

– Shen Yun gav mig en minnesvärd gåva, som är värd att omhulda i hela mitt liv, avslutade Guo.

Chen Tiancheng och Lin Hsin-Yi rapporterade.

Shen Yun Performing Arts som är baserade i New York, turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Europaturnén har avslutats men fortfarande pågår turnén i USA och Australien.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.

Artikeln på engelska.