Händelser som fått liten uppmärksamhet i media 2014
Ett moln av rök från ett av Pennsylvanias kolkraftverk. (Jeff Swensen/Getty Images). Syriens president Bashar al Assad.(Courtney Kealy / Getty Images). En skylt med ”Now Hiring” i New York. (Spencer Platt / Getty Images). Sysslolösa människor i ett informellt läger i Sydafrika. (Marco Longari/AFP /Getty Images)


Innan årets slut förväntas nyhetsmedierna rapportera om årets stora händelser i världen. Bland dem finns kanske krisen i Ukraina, Rysslands annektering av Krim, det försvunna malaysiska planet, flight 370, floden av ensamkommande flyktingbarn, Isis framfart, protester i Ferguson, USA, Ebola-utbrottet i Västafrika och protesterna i Hongkong.

Men enligt Jane Harman, koncernchef för Woodrow Wilson International Center for Scholars, är det några stora händelser som fått liten uppmärksamhet i media. Harman bjöd in fyra ledande journalister från några av världens största mediebolag till en paneldebatt den 10 december om vad de ansåg vara de mest underrapporterade nyhetshändelserna under 2014.

Mellanöstern

För Robin Wright, journalist och författare är situationen i Syrien underrapporterad, vilket kan verka vara en något udda nominering eftersom det i vissa avseenden är bland det mest rapporterade. Men Wright sade att det egentligen är två krig som pågår i Syrien. Händelser som är relaterade till Is, Islamiska Staten, får mycket uppmärksamhet medan det nästan inte rapporteras någonting om kriget som pågår mot regeringen i Damaskus.

– Medan omvärlden fokuserar på lilla Kobane och USA: s flyganfall passar president Bashar Assad på att släppa bomber över sina invånare. De har släppt 2 500 bomber bara under de senaste 50 dagarna, sade hon. 


Syriens president Bashar al-Assad vid arabtoppmötet i Beirut, Libanon, den 27 mars 2002. (Courtney Kealy / Getty Images)

Syriens president Bashar al-Assad vid arabtoppmötet i Beirut, Libanon, den 27 mars 2002. (Courtney Kealy / Getty Images)

Wright som är Mellanösternexpert säger att rebellerna är inringade i Syriens största stad, Aleppo. Där återstår bara cirka 1 miljon av befolkningen som före kriget var 4 miljoner. Kobane är en liten stad medan kampen för Aleppo är viktigare. Om de skulle förlora Aleppo kommer de bara att ha ett litet territorium kvar och inte betraktas som tillräckligt starka för att slåss mot både islamister och Assad.

Wright sade också att det faktum att hälften av Syriens befolkning är flyktingar eller fördrivna inne i landet har fått väldigt lite uppmärksamhet.

– Det är en av de största humanitära kriserna sedan andra världskriget, sade hon.

Sydafrika och Egypten

Det existerar inte mycket hopp i Sydafrika, ”världens mord- och våldtäktshuvudstad”. Många svarta far mer illa nu än under apartheidtiden – ett kontroversiellt uttalande men det är den bistra sanningen. Arbetslösheten som officiellt är 24 procent kan i realiteten vara så hög som 40 procent. Livslängden har sjunkit från 64 år 1990 när Nelson Mandela frigavs till 51 år idag, sade Wright.


Sysslolös kvinna i ett fattigt informellt läger strax utanför det sydafrikanska Platinum navet i Marikana den 2 april 2014. (Marco Longari / AFP / Getty Images)

Sysslolös kvinna i ett fattigt informellt läger strax utanför det sydafrikanska Platinum navet i Marikana den 2 april 2014. (Marco Longari / AFP / Getty Images)

I Egypten har revolutionen fått ge vika för förtryck och kraftiga tillslag av general Abdel-Fattah Sisi som valdes till president i juni. Wright sade att 12 000 demonstranter har dödats och runt 1 400 har dömts till döden sedan Sisi kom till makten.

Egypten är representativt för regionen, där moderata krafter har ersatts av militanta. Man kunde göra affärer med den förra men aldrig med den senare.

Missade halshuggningar

Medan nyhetsmedia reagerade med fasa och bestörtning över Isis halshuggning av frilansjournalisten James Foley, halshögg Saudiarabien 19 personer på 17 dagar i samma månad och ingen har nämnt något om det.

Den 9 december halshöggs en person för att ha smugglat amfetamin i Saudiarabien. Saudiarabien har det tredje högsta antalet dödsstraff i världen.

Arbetskraftstillväxten minskar

Den amerikanska ekonomiredaktören på The Economist, Greg Ip, sade att för honom som ekonom, är det faktum att de flesta amerikaner inte inser att lågkonjunkturen är över, det mest underrapporterade. Arbetslösheten – den viktigaste ekonomiska indikatorn – har minskat från 10 procent till 5,8 procent och med sin nuvarande takt kommer den att vara 5 procent om ett år. Fem procent är vad ekonomer anser vara under den "naturliga arbetslöshetsgraden”.

– Men opinionsundersökningar visar att folk tror att vi fortfarande befinner oss i recession. Anledningen till detta är att lönerna har stagnerat. Ekonomin behöver växa och det kräver mer kapital och arbetskraft men arbetskraftstillväxten är problematisk.


En skylt med ”Now Hiring” (anställer nu) i New York. (Spencer Platt / Getty Images)

En skylt med ”Now Hiring” (anställer nu) i New York. (Spencer Platt / Getty Images)

Det underrapporterade är att arbetskraftstillgången inte växer som den gjorde på 1970-talet då den växte med 2,5 procent. Nu är siffrorna nere på 0,25 procent per år.

– Det är ett oundvikligt faktum att den amerikanska befolkningen åldras och inte växer särskilt mycket. Vi kan helt enkelt inte växa lika snabbt under de närmaste tio tjugo åren som vi har gjort historiskt sett. Det finns inte tillräckligt med folk och folk har inte tillräckligt många barn, sade Ip.

Våldsfascination

Edward Schumacher-Matos menade att vår nutida 24-timmars nyhetsbevakning är alltför upptagen med våldsrapporter. Det överrapporterade samhällsvåldet har gjort folk rädda, men statistiskt stämmer det inte.

Hans underrapporterade händelse är att mordnivåerna i USA motsvaras av vad de var under Koreakrigets dagar. Det är allmänhetens fascination av våld som ökar i en tid då våldet egentligen minskar statistiskt sett.

Översatt från