Handel med stulna barn ökar i Kina
Wang Bangyin kramar sin son, som var ett av 60 barn som räddades från människohandlare i Guiyang i sydvästra Kina den 29 oktober i år. (STR/AFP/Getty Images)


Kinas högsta domstol meddelade nyligen att två män avrättades den 26 november för att ha kidnappat och sålt barn. Föräldrar som utsatts för de här brotten menar att avrättningarna bara tjänar till att stilla folkopinionen.

Trafficking av barn har ökat kraftigt på senare år, vilket lett till omfattande ilska och frustration hos den kinesiska allmänheten, enligt ett inslag i Sound of Hope Radio. Varje år kidnappas och säljs tusentals barn i Kina. Det rör sig främst om barn till fattiga bönder och migrantarbetare.

Bekymrade föräldrar menar att det inte kommer gynna de kidnappade barnen att bara straffa dem som ligger bakom handeln. Regimen måste vidta effektiva åtgärder för att hejda framväxten av en stor svart marknad och dessutom straffa köparna, inte bara säljarna.

Chen, som är far till ett försvunnet barn i staden Xi’an i Shaanxiprovinsen, sade att den lokala polisen ofta är likgiltig och kalla inför fall med saknade barn.

– Regeringen har inte gjort tillräckligt för att kämpa mot kidnappning. Jag tror inte att det kommer fungera att straffa några människohandlare. En släkting till ett saknat barn sade till mig att han upptäckte att en människohandlare bodde i hans område. Han tipsade polisen, men de gjorde ingenting, sade Chen.

– Vet du att det bara var för sitt anseendes skull som regeringen dömde de där två människohandlarna till döden? För att tillfredsställa den offentliga opinionen beslöt man att döda två människohandlare den här gången. Jag vet att det var därför de gjorde det, tillade han.

Peng är far till ett barn som kidnappades i Shenzhen i Guangdongprovinsen, menar att de som köper barnen är roten till problemet. Om de inte straffas kommer hanteringen där barn stjäls och säljs bara bli mer professionell, organiserad och våldsam.

– Vissa människor drivs av girighet och tar risken att begå brott för pengar. En pojke på 3-5 år kan säljas för upp till 50 000 yuan. Om det inte fanns en marknad skulle ingen stjäla barn, sade Peng.

En kvinna från Hebeiprovinsen som ville förbli anonym sade att hon försökt hitta sitt försvunna barn i 15 år och att allt fler barn försvunnit under den tiden. Hon hoppas att straffskalorna skärps både för de som säljer och köper barn.

– Om regeringen inte gör något konkret åt det här problemet kommer allt fler människor över hela landet att bli av med sina barn, precis som jag, sade hon.

Den kinesiska regimen beräknar att antalet barn som drabbas av den här hanteringen uppgår till 10 000 per år. Det amerikanska utrikesdepartementets avdelning för att övervaka och bekämpa trafficking beräknar att mellan 20 000-70 000 barn i Kina utsätts för trafficking varje år.

Advokaten Yang Zaixin från Guangxiprovinsen påpekade att trafficking av såväl kvinnor som barn är olagligt i Kina, men att de som köper andra människor sällan straffas i enlighet med lagen. Han tillade att barntrafficking bara är en av många allvarliga sociala frågor som Kina står inför idag.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26115/