Hand- fot- och munsjuka: Alarmerande utbrott av muterad variant i Guangxi
Ett barn med typiska utslag som man får av hand- fot- och munsjuka. (Foto: AFP/Getty Images)


En särskilt smittsam variant av hand- fot- och munsjuka (HFMD) sprider sig snabbt i länet Quanzhou i den autonoma regionen Guangxi, enligt ett uttalande av en lokal ämbetsman i tidningen Chinese Youth Daily. Enligt officiell statistik, daterad den 15 april, så har 13 småbarn dött av denna sjukdom och sammanlagt 643 har drabbats. Quanzhou är det hårdast drabbade området i regionen.

– Ett barn kan verka fullt friskt ena minuten och i nästa minut försämras oerhört snabbt. Det avviker mycket från våra tidigare erfarenheter av HFMD, sade en anställd vid Quanzhous folksjukhus till Beijing News. Man har funnit att det mest är småbarn, under tre år, som drabbas och att förloppet gått mycket snabbt för dem som dött, från bara en halvtimme upp till sju timmar.

China youth Daily berättar om 21 månader gamla Wang Fanfan från byn Kumatian i Quanzhou som i december förra året plötsligt drabbades av utslag på kroppen. Han fick hög feber och en månad senare drabbades han även av diarré, men familjen såg det inte som särskilt allvarligt. Den 25 januari blev han plötligt blå och fick utslag på tungan och i knävecket. Familjen skickade honom omedelbart till sjukhuset, men han dog efter tre timmars intensivvård.

Beijing News rapporterade flera dödsfall bland småbarn på grund av det muterade viruset.

Den 10 mars dog Li Jiacheng från Daxijiang på Quanzhous folksjukhus. Spädbarnet hade blod och fradga runt munnen. Symptomen hade visat sig bara tre dagar tidigare.
– Konstant feber ledde till organsvikt som ledde till döden, berättade en läkare som deltagit i intensivvården.
Li Jiachengs död fick alla läkare på sjukhuset att fundera över vad det var för virus som dödat honom så snabbt.

Flera andra dödsfall på sjukhuset i Quanzhou under mars och april där man misstänkte HFMD ledde till att Guangxis sjukdomskontrollcenter skickade en inspektionsrapport som fick folk att börja misstänka viruset EV71, en muterad form av HFMD.

Wang Qun, chef för polikliniska avdelningen på sjukhuset vid Guilins medicinska skola beskrev viruset för Beijing News:
– EV71 är ett enterovirus. Det angriper vitala organ som hjärta och lungor omedelbart när det kommit in i kroppen. Sjukdomsutbrottet är snabbt och dödssiffran för de som blir allvarligt sjuka kan vara så hög som 80 procent.

HFMD har tidigare normalt associerats med tydliga utslag runt händer, mun och fötter, därav namnet. Symptomen har varit milda och dödligheten låg. Patienter med EV71 får knappt några utslag, utbrottet är akut och dödligheten är hög.
– HFMD har många mutationer. EV71 har aldirg tidigare observerats i Quanzhou. Vi har blivit tagna på sängen av detta, sade chefen för Quanzhou-länets centrum för sjukdomskontroll, Fang Tianxi, till Beijing News:

En person i ledningen för mödra- och barnavårdscentret i Quanzhou sade till Epoch Times att det nu är högsäsong för HFMD och att situationen är mycket värre nu än under tidigare år. Han sade att det farliga viruset lätt smittar mellan barn utan att det märks. Milda symptom på sjukdomen liknar en lätt förkylning, men om barnet får över 38,5 i feber ska man gå till läkaren. För närvarande finns bara ett sjukhus som är specialiserat på HFMD i Quanzhou.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34818/