Hampa - bra till det mesta
Hampa är miljövänligt och textilier som tillverkas av hampa är minst tre gånger så slitstarka som dem som görs av bomull. (Foto: Lagerstedt & Company)


Om man tar sig en titt på den gamla växten hampa och ser till de många fördelarna med denna naturens starkaste och mest hållbara växtfiber, kan man faktiskt undra om det inte är möjligt att hampan skulle kunna spela en roll i att bevara vår planet?

Colin Buckler på företaget G.R.E.E.N Hemp tror det. Han började intressera sig för hampa efter att ha sett hur bomullsodlingar på många håll i världen bidrar till förstörelse av jorden. G.R.E.E.N Hemp, som står för Global Revival of Environmental Economic Nations, har producerat hampaprodukter sedan slutet på 1980-talet.

Hampa har en lång historia inom jordbruket och har använts i textilier, papper, byggmaterial, mat, hudvård och medicin i över 6000 år. Fram till 1883 var växten källan till 75-90 procent av all pappersproduktion. Hampapapper är fritt från syra vilket betyder att det inte gulnar och det har en livslängd på 1 500 år, vilket kan jämföras med papper gjort av trämassa som håller i 75 år.

I produktionen behövs inga insektsmedel eller bekämpningsmedel eftersom den i sig är resistent mot angrepp.

– Fördelarna är många. Med hampa kan man tillverka skor, ytterkläder, kavajer, byxor, sängkläder och mycket annat. Textilier som tillverkas av hampa är minst tre gånger så slitstarka som de som görs av bomull. Fibrerna är också bättre på att absorbera fukt än bomull vilket är bra när man gör till exempel frottéhanddukar, säger Cina Lagerstedt Nilsson, som driver en ekologisk butik på internet.

Cina tycker det är intressant att hampan har en sådan motståndskraft mot värme. Vid uppvärmning till 1000 grader förkolnar materialet men det fattar inte eld, berättar hon och tillägger att det borde vara något för flygbolagen.

Trots de många miljövänliga fördelarna anses hampan fortfarande bara vara en alternativ resurs snarare än en huvudkonsumtionsvara. Colin Buckler säger att det framförallt beror på brist på kunskap.

– Det finns fortfarande en enorm stigma kopplad till hampa i vårt samhälle, säger han.

Colin berättar att han kontaktats av skolor som inte kan hitta information om den industriella hampan. Informationen är nämligen ofta blockerad eftersom många kopplar växten till drogen THC (Tetrahydrocannabinol). Hampaväxten är en släkting till narkotikaplantan cannabis sativa och kan bara odlas under särskilda regler.

En titt på det förflutna visar ironiskt nog att det ibland istället varit olagligt att inte odla hampa. 1535 drev Henry VIII igenom en lag som krävde att alla bönder skulle producera en fjärdedel hampa på den odlade marken, annars skulle man få böter. Under denna period bidrog växten stort till produktionen av textil, mat samt till byggnadsindustrin.

Hampan används inte bara för fibrernas skull, även dess frön går att bruka. Oljan från fröna används för att producera berikat schampo, balsam, hand- och kroppslotion, bad- och massageoljor, fuktkräm och läppbalsam. Oljan har också varit känd för att hjälpa mot akne, mindre sår och eksem.

Översatt från engelska

Tilläggsrapportering av Epoch Times Sverige