Hamas hotar med tredje intifada
EGYPTEN, Kairo: Hamas högsta ledare Khaled Meshaal pratar med pressen i Kairo den 25 november 2006. Den islamiska rörelsens Damaskus baserad ledare varnade för en tredje intifada om man inte finner en politisk lösning inom sex månader på en palestinsk stat inom 1967 års gränslinjer. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI


Hamas ledare Khalid Mishal hotar med en tredje intifada om inte väst driver på för att uppnå fred med Israel. Mishal sade till massmedier i Kairo att det nu finns en historisk chans till fred.

Hamas ledare Khalid Mishal hotar med en tredje intifada om inte väst driver på för att uppnå fred med Israel, baserad på 1967 års gränser.

Mishal sade i dag till massmedier i Kairo att det nu finns en historisk chans till fred. När en palestinsk samlingsregering har bildats får politiker i USA och Europa ett halvår på sig att åstadkomma fred.

Han motiverade sitt utspel med att enighet råder mellan Hamas, al-Fatah och alla arabregeringar om att grunden för fred bör vara israelisk reträtt till de gränser som rådde före Mellanösternkriget 1967. Då intog Israel Sinai, Gazaremsan, Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem på sex dagar efter att ha föregripit ett hotande anfall från flera grannländer.

Intifadan var från början en palestinsk folkresning som mest bestod av stenkastning och slangbellsskott mot israeliska soldater. Den andra intifadan kan sägas pågå fortfarande och har krävt 5 596 liv sedan den inleddes 2000 enligt AFP:s statistik. De allra flesta var palestinier.

Raketbeskjutningen av Israel från norra Gazaremsan fortsatte på lördagen, trots alla israeliska vedergällningar. Israel svarade som förut med att slå tillbaka: stridsvagnsgranater slog ner i ett hus och en bil i norra Gazaremsan och skadade två personer.

På lördagsmorgonen dödade israeliska soldater en palestinier vid en gränsövergång från Gazaremsan till Israel. En medlem av Islamiska jihad dödades av israelisk eld efter att ha skjutit en antipansarraket mot israeler i Beit Lahiya, också i Gazaremsan.

I fredags sköt israelerna enligt palestinsk sjukvårdspersonal ihjäl en tioårig pojke och en aktivist som filmade Hamas-soldater i aktion.

Palestinska grupper i Gazaremsan erbjöd sig i torsdags att avbryta raketbeskjutningen om Israel slutar med sina militära attacker mot Gazaremsan och på Västbanken. Men i budet ingick inte självmordsbombningar, och Israel avvisade det snabbt.

– Om de palestinska terrorfraktionerna avbryter terroraktivitet från Gazaremsan så skulle Israel inte ha något skäl eller någon drivkraft för operationer i Gaza, kommenterade premiärminister Ehud Olmerts taleskvinna.

På lördagen meddelade FN att Israel har placerat ut personminor i Libanon. Fyra minröjare har skadats, sade en FN-taleskvinna enligt AFP.

Två av dem fick fötterna söndersprängda. En tredje klarade sig med mindre skador.

En annan minröjargrupp hittade på platsen israeliska personminor av typ nummer 4. I samband med deras undersökning skadades ännu en röjare.

– Det är det första beviset vi har inom FN för att Israel använde personminor under det senaste kriget, sade en representant för FN.

Israel har inte skrivit på fördraget mot personminor från 1997.

Sverige har en minröjarstyrka på plats. Den tar paus tills olyckorna har utretts.