Hamas anklagar al-Fatah för attack
GAZA CITY : Palestiniens primeminister Ismail Haniya vinkar till folket. (Foto: AFP/Mahmud Hams


Ilskan kokar i Hamas efter attacken mot premiärminister Haniya, då en av hans livvakter dödades och hans son skadades. Hamas anklagar företrädare för al-Fatah och i dag utbröt skottlossning mellan de bådas miliser.

– Muhammad Dahlan bär direkt skuld till mordförsöket som riktades mot premiärministern och för det blod som spilldes, sade Hamasföreträdaren Ismail Radwan på en presskonferens i Gaza stad.

Dahlan, ett toppnamn inom president Mahmud Abbas Fatahrörelse, har länge varit ett hatobjekt för Hamas. På 1990-talet ledde han en hårdhänt offensiv mot islamisterna, som då vägrade erkänna den nybildade Palestinska myndigheten.

Dahlan tillbakavisade anklagelsen kategoriskt. Radwan presenterade inga direkta bevis för att Dahlan skulle ha legat bakom attacken i torsdags kväll, som inträffade efter att Haniya under tumultartade former återvänt till Gazaremsan från Egypten.

Skottväxling mellan Hamasmilis och Fatahstyrkor rapporterades både i Gaza och i Ramallah på Västbanken på fredagen. Ett 20-tal personer rapporterades ha skadats.

Attacken mot Haniya skruvar vrider ytterligare upp spänningen i den pågående maktkampen mellan Hamas och Abbas Fatahrörelse. Försöken att bilda samlingsregering har misslyckats, och den senaste veckan har våld mellan grupperna flammat upp.

Skotten mot Haniya var finalen på en kaosartad eftermiddag vid gränsen. Haniya hade varit på rundresa i Mellanöstern i två veckor och tiggt pengar till sin utfattiga Palestinska myndighet, som Israel och västvärlden vägrar ha med att göra eftersom Hamas är en terrorstämplad rörelse.

När Haniya kom till gränsen på väg hem till Gaza med 35 miljoner dollar i kontanter i sina resväskor krävde Israel att gränsen skulle stängas, och så skedde.

Haniya blev strandsatt i Egypten i flera timmar medan egyptisk underrättelsetjänst förhandlade med Israel. Under tiden stormades terminalen i Rafah flera gånger av arga Hamasanhängare, och skottväxling med Styrka 17 utbröt.

Till slut kunde Haniya passera, efter att ha gått med på att lämna sina miljoner i Egypten. Vad som nu ska ske med pengarna är oklart.