Hälsoministeriet instruerar läkare och sjukhus att inte H1N1-testa
En kinesisk läkare vaccinerar mot svininfluensa. Det kinesiska hälsoministeriet har sagt att det planerar att vaccinera 65 miljoner människor före slutet av 2009. (Foto: AFP)


Enligt ett meddelande från Kinas hälsoministerium den 4 december hade fram till den 30 november 31 provinser i Kina rapporterat totalt 92 904 svininfluensafall, inklusive 200 dödsfall. Enligt information som Epoch Times har samlat in borde den verkliga siffran emellertid vara mycket högre. Att spåra upp och och ta hand om identiferade fall har också varit mycket kaotiskt.

Den 3 december sade en läkare på ett regionalsjukhus i Hebeiprovinsen i centrala Kina till Epoch Times att spridningen av svininfluensan i Kina är utom kontroll. Regimen är rädd att det kan uppstå panik bland allmänheten och har därför beordrat sjukhus att inte berätta för patienterna huruvida de har svininfluensa och inte göra labbtester för misstänkta svininfluensafall.

Läkaren sade också att svininfluensaepidemin länge har varit utom kontroll inte bara i Hebeiprovinsen utan runt om i hela Kina.

– På grund av befolkningstätheten har det varit många svinfluensafall sedan augusti. Det finns ingen möjlighet att kontrollera ifall enskilda personer har spridit viruset till andra personer. Regeringen är rädd att skapa panik så de är rädda att informera patienterna. Det är därför som hälsoministeriet har beordrat sjukhus att inte göra svininfluensatester.

Han sade också att det helt enkelt är omöjligt att testa alla patienter eftersom det är alltför många. Han hävdade att många av dessa patienter har dött, men eftersom man inte har verifierat att de  bar på svininfluensaviruset, betraktas inte dödsfallen som H1N1-infektioner.

Den här situationen har också verifierats av de senaste rapporterna från radiostationen Sound of Hope (SOH).

En SOH-reporter intervjuade läkare och folk i Shijiazhuang, Hebeiprovinsen.

Den 4 december sade anställda på Sjijiazhuangs Center for Disease Control (CDC) att det finns för många fall som bär på det nya influensaviruset och för många att diagnostisera alla.

– Vi utför inte längre H1N1-tester. Vi ber endast patienterna att gå till sjukhuset. Alla influensafall behandlas som vanlig influensa. Eftersom vi inte längre gör H1N1-tester kan vi inte verifiera hur många svininfluensafall det  finns. Det finns helt enkelt för många.

En läkare på regionalsjukhuset
i staden Shijiazhuang sade att sjukhus överallt följer direktiv från hälsoministeriet. Provtester görs endast om de av ministeriet godkända kriterierna är uppfyllda.

– Alla av sjukhus diagnostiserade testerna om feber är desamma. Tester att verifiera H1N1 görs endast om vissa kriterier uppfylls. Numera gör sjukhusen inte längre svininfluensatester. H1N1-tester görs av CDC, men CDC gör heller inte tester på individer.

– Det finns enhetliga standarder nu som säger att alla bör följa hälsoministeriets riktlinjer. Beroende på graden av sjukdom skall allvarliga fall stanna på sjukhus medan mindre allvarliga kan stanna hemma. Det finns också riktlinjer för patienter som får vara kvar på sjukhuset, främst de med lunginflammation. Alla följer riktlinjerna som utfärdats av hälsoministeriet, sade en annan läkare.

En boende i Shijiazhuang berättade för SOH att det finns många som är sjuka.

– Det finns många som har influensa men det finns ingen möjlighet att säga vad det är. Förmodligen finns det många svininfluensafall och också TV-nyheterna rapporterar mycket om det. Min sons skola är fortfarande stängd. Många här har influensan. Alla familjer har några som fått influensan.

Lokalborna är mycket misstänksamma kring vaccinet.

– Jag rekommenderar att inte ta det [vaccinet] eftersom detta inte är som vattkoppor,  hjärnhinneinflammation eller mässling. Vi bör vänta ett tag och se hur situationen utvecklas. Det finns för många oskrivna lagar inom marknaden. Jag är inte säker om det är tillverkat av ett seriöst företag. Jag är ganska orolig över detta, sade en lokalbo.

Enligt en boende i Qingtianlänet i Zhejiangprovinsen görs inte längre H1N1-tester där, och alla misstänkta fall behandlas som vanlig influensa. Han sade att om man vill testa ifall man har svinfluensan eller inte, måste man betala 200 yuan och få sjukhusdirektörens underskrift.

Den 5 december intervjuade Epoch Times-reporter en läkare på sjukhus med svininfluensa i staden Langzhou, Gansuprovinsen i nordvästra Kina. En influensaspecialist sade att man varjde dag behandlar H1N1-patienter. Mer än 90 procent av patienterna har svininfluensa. En patient till exempel diagnostiserades som bärare av svininfluensa, men patienten kom inte tillbaka och man kunde inte följa upp fallet.

Eftersom det tar två dagar för att få fram resultaten med denna typ av tester och patienterna som bär på viruset inte återkommer till sjukhuset, är det omöjligt att följa upp detta. Läkaren sade sorgset:

– H1N1-positiva patienterna
måste stanna på sjukhuset eftersom det bär på viruset. Efter att de lämnar sjukhuset bär de fortfarande på viruset, och viruset kommer snabbt att spridas till andra.

Fram till den 5 december har Gansuprovinsen officiellt meddelat att svinininfluensan har krävt 10 dödsoffer, totalt fanns det 3679 svininfluensafall, därav 94 klasificerades som allvarliga. När Epoch Times frågar sjukhuset med svininfluensapatienter om situationen, svarade läkaren:

– Hälsoministeriet har journalerna. Antalet patienter, allvaret i situationen och antalet dödsfall på varje sjukhus hålls hemligt. Och sjukhusen tillåts inte att avslöja denna information. Våra överordnade har instruerat oss att rapportera endast till högre myndigheter.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26143/