Hälsokosten har blivit rumsren
Ann-Ci Dahlgren samlar ihop varor till en postorder. (Susanne Adler/ Epoch Times)


Ann-Ci Dahlgren står och packar upp varor i hälsokostaffären Må Bra på Stigbergstorget i Göteborg. Det är små burkar med piller, askar med kapslar, teer, allt möjligt. Teerna ger ifrån sig en angenäm, örtig doft. Ann-Ci bär en vit rock, det här är en form av apotek. De naturmedel som är godkända av läkemedelsverket kallas för naturläkemedel, övriga för naturmedel eller kosttillskott.

Utanför fönstret passerar skramlande spårvagnar, fotgängare och bilar, men här i butiken finns man obemärkt, åtminstone idag.

– Så här lugnt brukar det aldrig vara, berättar Ann-Ci och tillägger att det passar bra, för idag är här mycket annat att göra. De har tagit emot veckans leverans av naturprodukter, tre pallar, ett hopplock från många olika grossister. Hyllorna är fyllda från tak till golv med färgglada förpackningar.

Det är alla slags människor som kommer hit – riktigt gamla, riktigt unga och allting däremellan. Många är stamkunder.

– Ofta har kunderna intresse av naturmedel av en eller annan anledning, kanske har man råkat ut för något besvärligt, en fysisk åkomma, men det kan även röra sig om klimakteriebesvär eller pms och liknande, berättar Ann-Ci.

Utöver rollen som butiksförsäljare fungerar Ann-Ci som rådgivare och har ofta långa samtal med kunden. Hon har gått många kurser genom åren, ofta kurser som jobbet betalat, kurser om till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, kroniska sjukdomar och hudvård.

Ann-Ci, som nu är 54 år, har alltid varit intresserad av naturen och det är det som lett henne in på den här vägen. På 70-talet arbetade hon några år i en hälsokostaffär där hon ansvarade för örter.

– Då hade vi örter i lösvikt i stora säckar. Det var alla möjliga sorters örter med verksamma ämnen, som man kunde göra te av till exempel. Idag har man forskat mycket och kan ta ut verksamma ämnen ur allt möjligt, som proteiner och fettsyror.

De senaste 15 åren har naturmedlen fått ett allt större erkännande i Sverige. Det var inte så länge sedan naturmedicinen förlöjligades och kallades för humbug.


Örtteer är en stor produkt i hälsokostaffären. (Susanne Adler/ Epoch Times)

Örtteer är en stor produkt i hälsokostaffären. (Susanne Adler/ Epoch Times)

– I vanliga livsmedelsaffärer kan man köpa sådana här saker idag. Det var fullständigt omöjligt för 15 år sedan. Och apoteket har snart tagit in halva vårt sortiment. Så nu är konkurrensen enormt stor. Plötsligt är det rumsrent.

Men naturläkemedelsbranschen har alltid haft ögonen på sig, menar Ann-Ci. När den ifrågasätts blir det ofta stora rubriker.

– När man väl läser det finstilta är det mycket ”om” eller ”men” och det visar sig att det inte var så illa. Men naturmedicin är ingenting att leka med, man måste ha respekt för de här ämnena. Det är många verksamma ämnen, man måste veta hur de ska doseras. Man kan inte stoppa i sig vad som helst. På ett sätt kan det ju vara bra att ha ögonen på sig, men det ska inte gå till överdrift.

En liten klocka i dörröppningen plingar när en ung man kommer in och köper lakritsrötter.

– Hejsan! säger han glatt.

– Hallå, då var det dags igen!

– Ja det var bra det här, tack så mycket!

– Trevlig helg!

Det hela är över på några sekunder, men ofta tar ett kundbesök längre än så.

Lakritsroten har blivit poppis! Förut stod lådan bara här och plötsligt går ett rykte, alla vill ha, säger AnnCi.

Lakritsroten är bra att tugga på, den har en antiseptisk verkan. Efter en stund blir änden en liten borste som man kan gnugga tänderna med.

Echinacea och fiskolja är bland de produkter som säljs bäst i Må Bra. Echinacea, Röd solhatt, användes av indianer i Sydamerika, berättar Ann-Ci, växten innehåller ämnen som stärker immunförsvaret.

Det har funnits många pionjärer som åkt runt i världen och letat reda på olika växter som man märkt gett resultat.

Även mycket ur den kinesiska och indiska traditionen har samlats här, till exempel ayurveda med de olika yogiteerna och ashwaganda – en ört som sägs stärka nervsystemet.

– Många av de produkter som finns här är ämnade att stärka kroppens organ, att stödja kroppens organ, för kroppen vet hur den ska laga sig själv. Många ämnen fungerar som katalysatorer.

Ann-Ci jobbar för det mesta ensam i affären. Chefen, som äger butiken, är pappaledig och brukar arbeta fredagar och lördagar. Må Bra tar även emot postorder, därför går en del av tiden åt till att skicka iväg lådor med beställningar, till hela Sverige och till andra länder som Finland, Norge, Danmark och Tyskland.

– Jag älskar det här jobbet! säger hon.