Håller universum på att dö?


Vi kan se på jorden och utanför jorden – till exempel i stjärnorna – en cykel av födelse, varande, degenerering och död.

Universum expanderar och det är oklart vad resultatet av expansionen till slut kommer att bli.

Vissa fysiker tror att vårt universum, och kanske andra universa, kan genomgå en cykel av liv och död.

Paul Steinhardt, professor i fysik på Princeton University, och Neil Turok, chef på Perimeter Institute i Ontario i Kanada, har lagt fram en teori om att vårt universum är ett av många. Dessa universa kan stöta ihop med varandra och skapa fenomen som Big Bang, som tros ha bildat vårt kända universum.

Deras teori är delvis baserad teorin om supersträngar. De citeras i beskrivningen av deras bok, ”Endless Universe Beyond the Big Bang”: ”[Vi] menar att det som tros vara tidpunkten för skapelsen endast var en del av en oändlig cykel av enorma kollisioner mellan vårt universum och en parallell värld.”

Somliga tror att jorden och mänskliga civilisationer genomgår liknande cykler.

Klaus Dona har rest runt i världen för att utforska fornlämningar som inte tycks ha någon riktig plats i historien.

Han har turnerat med en samling av sådana artefakter för att rikta uppmärksamhet till det han menar är bevis för att vår nuvarande förståelse av historien kan vara felaktig – bevis som normalt stuvas undan i muséernas källare.

I en intervju med Russel Scott i “West Coast Truth”, pratade Dona om sina fynd. Till exempel har han studerat förstenade odlade frukter och grönsaker, ben från en människohand, och en stenplatta i Villa de Leyva, Colombia, som daterats till att vara mellan 120 och 140 miljoner år gammal.

”Den officiella berättelsen är den berättelse man lär sig i skolan, att de äldsta civilisationerna är ungefär 6000 år [gamla]”, sade han. Primitiva människor tros ha kommit till Amerika från Asien under den senaste istiden, för omkring 15 000 år sedan.

”Jag tror att vi flera gånger har upplevt en väldigt stor katastrof”, säger Dona angående sin syn på historien. Han menar att avancerade civilisationer har utplånats, att människor på nytt levde ett primitivt liv och att civilisationer återigen dök upp.

Stenar i Peru som tros ha huggits för miljontals år sedan visar moderna saker, som teleskop och nutida kläder.

I grottorna i La Marche i Frankrike visar 14000 år gamla målningar människor på hästryggen som bär kläder i modern stil.

Läs mer i artikeln “3 ‘Modern’ Inventions That Existed Millions of Years Ago: Nuclear Reactor, Telescope, Clothes”

Översatt från engelska