Hållbar odling designad för hustak
Miljövänlig mat: Science Barge, som ligger vid Riverside Park i New York, är en förebild för odling av grönsaker på hustaken i New York. Det är ett nytt och kreativt sätt att producera mat som är effektivt, fräscht och gott. (Foto: Helena Zhu / Epoch Times)


The Science Barge är ett växthus och ett föredöme för jordbruk vid Riverside Park på Manhattan i New York. Där odlar man en rad olika grönsaker med hjälp av förnyelsebar energi från sol, vind och biodiesel. Detta experimentella jordbruk är utformat för hustak. Det ger en lösning på de två problemen som finns i städer;  långa transportsträckor och de ökande utsläppen.

Projektet kommer från Bright Farm System, vars specialitet är produktion av mat med nollutsläpp av koldioxid, inga kemiska bekämpningsmedel och ingen avrinning. För att ge näring åt växtlivet samlas regnvatten i takrännor runt om utsidan av glasbyggnaden och kanaliseras till en stork tank för användning och lagring.

– En huvudsaklig fördel från konsumentens perspektiv är att de kan få grönsaker som är fräschare, mer näringsrika och inte nödvändigtvis transporterade tusentals mil, säger Benjamin Linsley, chefen för växthuset.

Odlingen sker i form av hydrokultur eller vattenkultur, för att få grönsakerna att växa. Ingen jord behövs. Näringsämnen överförs till plantan i bevattningsvattnet som återanvänds, och därmed inte slösas. Denna metod med vattenkultur används i vissa delar av världen idag, och användes också under den forntida perioden i till exempel Babylons hängande trädgårdar.

Växthuset drivs med hjälp av tre energikällor; vindturbiner, en biodiesel generator och på natten drivs byggnaden av ett batteri som laddas under dagen av solpaneler. Batteriet håller i två dygn efter en laddning.

– Odlingen med vattenkultur gör faktiskt en byggnad mer effektiv gällande energiförsörjningen, säger Linsley. Om du placerar några grönsaker på taket, så skuggar de toppen på byggnaden under sommaren. Byggnaden blir därmed inte överhettad. Det isolerar också byggnaden under vintern, vilket sparar energi.

Detta projekt började först som ett vetenskapligt projekt för ett och ett halvt år sedan. Många ingenjörs-och arkitektföretag har  sedan dess visat intresse för att använda sig av modellen och designa stadsjordbruk till sina byggnader. Produkter som tomater, sallad, meloner och gurka som kan odlas året runt på toppen av taken på öppna ytor.

– Det finns mycket lite lokal odling av ömtåliga och lättförstörbara grönsaker, säger Linsley. Det finns säkerligen ingen i New York City. Det finns några i New York State, men även det kan vara flera timmar härifrån.

Enligt Linsley, är kostnaden för att driva jordbruket ganska självförsörjande. Den verkliga investeringen ligger i att bygga själva systemet, som kostar ungefär mellan 1,5 och 5 miljoner kronor, beroende på takets utformning

The Science Barge är nu öppen för allmänheten med guidade turer från Pier I vid Riverside Park South. Gratis guidning erbjuds sex dagar i veckan för folk som vill lära sig om den nya teknologin.

– Jag tycker att det är en mycket bra metod, säger Ben Horner, en lärare i vetenskap, som besökte det föredömliga jordbruket. Jag tycker definitivt att det är en bra idé att använda utrymmet på taket, som tillvaratas mycket bättre, speciellt med vatten avrinningen. Energikällorna just nu är kritiska på grund av kostnaden på bensin. Så det hydrokulturella odlingen är definitivt en del av de hållbara metoderna för att odla mat.

Översatt från engelska