Håll dig frisk i vinter - hälsotips från österländsk medicin
En värmande pumpasoppa. (Foto: Via Shutterstock)


Medan den västerländska medicinen rekommenderar att äta rätt, motionera och ta influensavaccin för att hålla oss friska under det kalla vinterhalvåret så går österländsk medicin ett steg längre när det gäller hälsoråd.

– Traditionell kinesisk medicin lär oss att leva i harmoni med årstiderna för att skydda vår hälsa, säger Aaron Michelfelder, familjeläkare och läkare inom alternativ medicin vid Loyola University Health System, USA.

– Att göra vissa justeringar i vår kost, sömnvanor och livsstil kommer att göra oss mer i synk med naturen och bättre rustade för att klara den fallande temperaturen.

Michelfelder rekommenderar följande österländska hälsotips för att förbereda kroppen inför vintern och skydda din hälsa:

Ät värmande örter och livsmedel

Miljön och den mat vi äter kan skapa obalans i kroppen, enligt synsättet inom österländsk medicin. Att äta värmande ingredienser enligt årstiden motverkar eventuella obalanser som skapats av det kalla vädret.

Värmande örter och livsmedel är exempelvis kanel, ingefära, vitlök, kryddstark mat, sötpotatis, squash, kött och näringsrika soppor och grytor. Lämna de råa, gröna bladgrönsakerna till sommaren.

Ät ”yang”-mat i vinter

Ät mindre

Vanligtvis är vi inte lika aktiva under vintern så vi behöver mindre mat. Skär ner på ditt kaloriintag.

Sov längre

Traditionell kinesisk medicin rekommenderar att vi följer solen och sover mer under hösten och vintern eftersom vi har färre timmar med dagsljus. Det är bäst att få nio till tio timmars sömn i stället för de rekommenderade åtta timmarna på sommaren och våren.

Ta det lugnare

Vi bör naturligt dra ner på tempot och vara mindre aktiva under vintermånaderna. Detta kan dock vara svårt för oss västerlänningar att ta till oss med tanke på vår stressiga livsstil.

Våga varva ner – ny samhällstrend

Meditera mera

När våra kroppar naturligt slår ner på tempot är det bra att även låta sinnet lugna ner sig med meditation. Kämpa inte emot kroppens naturliga rytm under den här tiden av året.

Vänd dig till en akupunktör

Akupunkturbehandling kan på ett naturligt sätt bevara och stärka våra energinivåer.

Sköt om dig

Få massage, engagera dig i sociala aktiviteter och ta lite ledighet, om möjligt. Genom att ta hand om dig själv kan du stärka din kropp.

– Vårt immunsystem är på ett naturligt sätt undertryckt på vintern, säger Michelfelder, professor vid Loyola University Chicago Stritch School of Medicine.

– Försök inte att bekämpa årstiderna. Om vi inte är i linje med de naturliga livscyklerna kommer vi inte att kunna ladda vårt immunsystem för att skydda vår hälsa.

Varför är jag frusen? – Fråga doktor Kong