Hälften av medlemmarna i Kinas folkkongress har utländska pass
Kommunistpartiets 17:e kongress den 21 oktober 2007 i Peking. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Mer än hälften av medlemmarna i Kinas helt kommunistpartistyrda lagstiftande församling har utländska pass, enligt en hemlig rapport som läckt ut.

Rapporten, som är skriven av partiets centrala kommitté för disciplininspektion, läckte ut till allmänheten i mars under de ”två mötena” för Nationella folkkongressen och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens. I rapporten ifrågasätts de flesta av delegaternas medborgarskap.

Enligt data från februari 2011 hade 76 procent av medlemmarna i politiskt rådgivande konferensen och 57 procent av delegaterna i folkkongressen utländska pass.

Att ha dubbelt medborgarskap är förbjudet enligt kinesisk lag. Den som har ett utländskt pass förlorar automatiskt sitt kinesiska medborgarskap. Många av deltagarna under de två konferenserna är med andra ord utlänningar som representerar kinesiska medborgare.

Enligt Boxun, en kinesisk dissidentsajt baserad utanför landet, har Kinas regim tagit läckan på största allvar, och har satt igång en omfattande utredning med kodnamnet “311” för att utreda alla som har arbetat med eller haft tillgång till rapporten.

Boxun skriver att tre personer greps i samband med läckan den 14 mars och utsattes för tortyr. En av personerna var en kvinna som fött barn bara fyra dagar tidigare. Alla tre är oskyldiga, enligt Boxuns anonyma källa i Peking.

Delegaterna och medlemmarna vars medborgarskap ifrågasätts inkluderar många befattningshavare och kändisar från sociala medier, som tv-stjärnan Yang Lan, ställföreträdande generalsekreteraren för Folkets dagblad, kommunistpartiets språkrör. Några av delegaterna ska ha flyttat sina familjemedlemmar ut ur landet även och fört över tillgångar till utlandet.

Ye Jiannong, medlem av den politiskt rådgivande konferensen, sade i en intervju för Beijing Morning Post att tillåtande av två medborgarskap har blivit en oskriven regel.

Nyheten har fått omfattande spridning på internet, och många nätanvändare har reagerat med misstro.

Zhao Qizheng, talesperson för politiskt rådgivande konferensen, förnekar att delegater har utländska pass.

Men många kinesiska bloggare trodde inte på honom och ifrågasatte hur han kunde bekräfta detta på så kort tid. Vissa hävdar att kinesiska medier ofta rapporterar att korrupta tjänstemän har haft utländska pass under andra namn när de har gripits.

Källan från Peking som citeras på Boxun sade också att folk under en lång tid har gjort affärer där man köper och säljer delegatplatser. Det nuvarande priset för att bli en ”vald” medlem i den politiskt rådgivande konferensen är 15 miljoner yuan. Med 25 miljoner yuan är man säkrad en plats i folkkongressen, enligt källan.

Översatt från engelska.