Hälften av alla rika i Kina vill emigrera
Många förmögna kineser vill emigrera eller traktar efter ett internationellt pass, framgår av en färsk undersökning. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


Många förmögna kineser vill emigrera eller traktar efter ett internationellt pass framgår av en färsk undersökning. Den största oron för dessa rika personer är skyddandet av förmögenheten.

“Private banking white paper 2011” (Privata bankernas vitbok 2011) som publicerades den 29 oktober av olika banker och finansiella institut visar att 14 procent av de förmögna har redan emigrerat eller ansöker om det, medan ytterligare 50 procent har intresse av det.

En tredjedel av dem som anses ha ett högt egenkapital (över 10 miljoner kronor i tillgångar), äger redan fastigheter utomlands, vilket utgör 19 procent av deras totala investeringar.

”Vitboken” påstår också att bland dem som ännu inte äger några tillgångar utomlands kommer nästan 30 procent av dem att investera utomlands inom de kommande tre åren.

Grundaren av “Hurun Rich List”, Rupert Hoogewerf, anser att förmögna kineser ser innehavet av ett utländskt pass som en försäkring. Saker och ting kan trots allt gå fel i ett stort land som Kina. Så fort politisk oro uppstår eller att reformer sker kan rika personer lätt söka skydd utomlands med ett utländskt pass – en garant för deras säkerhet.

Chefredaktören för Hongkongs tidskrift Trend, Zhang Weiguo, säger att enligt offfentliga uppgifter  har över 90 procent av regimens guvernörer och ministrar ordnat emigrationen för deras familjer och barn, och detta inkluderar inte korrupta tjänstemän som har sparkats från sina poster och gjort likadant.

“Kinas privata förmögenhetsstudie 2011” av China Merchants’ Bank och Bain & Company som publicerades i april i år, visar att nästan 60 procent av dem med högt egenkapital har antingen fullgjort sina utlandsinvesteringar eller har planer på att göra det.

De tre huvudorsakerna bakom den stigande emigrationsvågen är: barnens utbildning (58 procent), förmögenhetsskydd (43 procent) och förberedelse för framtida pensionering (32 procent).

Andra orsaker är affärsutveckling och expansion, reseförmåner, låga skatter och möjligheten att skaffa fler barn (på grund av den kinesiska regimens ettbarnspolitik).

Översatt från engelska
originalartikel