Håkan Juholt vill bli ny S-ledare
Håkan Juholt ser fram mot sitt nya uppdrag. (Foto från Sveriges riksdag)


Det var inte helt otippat att Håkan Juholt skulle läggas fram som förslag till Socialdemokraternas nya partiledare, men minuterna före det stora avslöjandet kändes det ändå lite som på julafton. Som partisekreterare föreslås Carin Jämtin. Kandidaterna har nu två veckor på sig att ladda inför partikongressen där ett beslut ska fattas.

Med ett brett folkligt stöd känner sig Håkan Juholt redo att ta sig an rollen som partiledare. Han sov på saken en natt, en underbar natt som han själv uttryckte det, och meddelade sedan att han är en villig kandidat.

Håkan Juholt är fast förankrad i den socialdemokratiska idén och pratar om just social demokrati.
– Vi är lyckliga över att vi får företräda ett parti som heter just det vi vill åstadkomma, nämligen social demokrati, säger han.

Såväl Håkan Juholt som Carin Jämtin har en stark tro på att Socialdemokraterna har en bredare förankring hos väljarna än vad opinionssiffrorna visar, och de är övertygade om att fler svenskar tror på social demokrati än de som röstade på partiet i höstas.

– Vi har många jättebra idéer, vi måste bara lära oss hur vi ska föra fram de här idéerna i verkligheten. Det är viktigt i val, säger Carin Jämtin.

Håkan Juholt tar avstånd från allt prat om splittringar inom partiet, vilket han menar är ämnat att försvaga socialdemokratin, som alltid har legat i politikens mittfåra.

Med en bakgrund inom försvarsmakten räknar han nu med att överföra den kompetensen till andra områden:

– Jag har jobbat med det svenska försvaret. Med den bakgrunden vill jag nu stärka försvaret av den svenska välfärdsmodellen. Alliansfrihet är det bästa! säger Håkan Juholt.

Med ledord som frihet, värme och jämlikhet tycker Håkan Juholt att de borgliga partierna bör känna sig hotade av socialdemokratins uppåtgående optimism.

Håkan Juholt och Carin Jämtin har många år bakom sig tillsammans i partiet.

Socialdemokraternas kongress hålls den 25-27 mars.