Håkan Juholt avgår
Håkan Juholt meddelade lördag 21 januari att han avgår som partiledare. På bllden talar han på partikongressen efter det att han blivit vald till partiledare för Socialdemokraterna den 25 mars 2011. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)


På lördag eftermiddag meddelade Håkan Juholt om sin omedelbara avgång som ledare för Socialdemokraterna.

– Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige behöver. Jag kommer att ge mitt fulla och helhjärtade stöd till min efterträdare, sade Juholt enligt SR vid presskonferensen i Oskarshamn.

Håkan Juholt har fått mycket kritik sedan i höstas, både utifrån och inifrån partiet och har sedan dess arbetat hårt för att behålla sin trovärdighet och position inom partiet. Partiet har även dragits med rekordlåga opinionsiffror.

Kritiken mot Håkan Juholts partiledarskap började i höstas då Aftonbladet avslöjade att partiledaren kvitterat ut för stora hyresbidrag från riksdagen.

Om tiden som partiledare sade Juholt på presskonferensen;

– Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet.

– Jag har gjort misstag
som partiledare, hur stora de är får framtida forskning utvärdera, sade Håkan Juholt, innan han lämnade podiet och försvann utan att svara på frågor från press eller allmänhet.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin sade flera gånger, att den nuvarande situationen är unik, enligt Svt, Rapport, vid en presskonferens på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm på lördagen.

-Det är en unik situation i vårt parti. Det kan bara liknas vid läget efter mordet på Olof Palme.

Ingen är officiellt utnämnd som ersättare för Juholt i dagsläget.

-I en exceptionell situation får jag gå in. Men jag är inte tillförordnad ordförande, jag är partisekreterare, sade Jämtin till Rapport.

Carin Jämtin vidhåller att avhoppet var oväntat, och att Juholt hade fortsatt förtroende hos VU innan han avgick.