Haiti i chocktillstånd
En kvinna sitter med sin skadade flicka och en skadad pojke på en gata. (Foto: Erika Santelices / AFP)


Det ha nu gått två dygn sedan jordskalvet på Haiti inträffade och situationen kan jämföras med tsunamin för fem år sedan. Den gången fick FN kritik, samordningen fungerade dåligt, vilket FN har förbättrat sedan dess. Nu testas detta ordentligt för kommande dagarna är kritiska.

– Det är ett kritiskt ögonblick för i värsta fall kan kaoset bli värre i stället för att hjälpa folk. Det man försökt förbättra är koordinationen mellan alla hjälpinsatser så om allt fungerar som planerat kommer hjälporganisationerna att möta FN-personal redan när de kommer till flygplatsen, säger Margareta Wahlström på FN:s kontor i Geneve till Sveriges Radio.

Hur stor katastrofens omfattning är, är fortfarande svårt att överblicka och situationen är kaotisk. Hjälpbehovet är enormt. Nu har räddningspersonal anlänt med sökhundar, verktyg och maskiner för att snabbt kunna leta fram överlevande.

Samtliga sjukhus har skadats och patienterna flyttades utomhus. Nu översvämmas sjukhusområdena av skadade människor. Läkare utan gränser är bland annat där och USA kommer att skicka ett lasarettsjukhus.

Det är också viktigt att ta hand om de omkomna. Haitis president René Préval sade i kväll att 7 000 döda begravts i en massgrav. President Leonel Fernández, i grannlandet Dominikanska Republiken, är på Haiti och han sade att bland det viktigaste är att begrava alla döda och det måste Haiti få hjälp med.