Haiti drabbat av kraftigt jordskalv
Överlevande står på taket till ett raserat hus i Port-au-Prince, Haiti. (Foto: Juan Barreto / AFP)


Tusentals människor befaras ha omkommit efter en kraftig jordbävning på Haiti som mätte 7,0 på Richterskalan. Skalvet inträffade på tisdagen klockan 16:53 och var det värsta på 200 år. Det andra skalvet kom strax före klockan 23 och fler efterskalv följde. Epicentrum låg bara 15 km sydväst om huvudstaden Port-au-Prince.

De första rapporterna uppskattade antalet dödsoffer vid jordskalvet till tusentals med många skadade och saknade. Till CNN berättade Haitis USA-ambassadör Raymond Joseph att skalvet är en ”katastrof av stora proportioner”.

Många internationella diplomater stationerade på Haiti har rapporterats döda. 14 personer som ingår i FN: s fredsbevarande styrkor i området uppges ha omkommit och 150 av dem saknas.

Andreas Holmgren är säkerhetsofficer på FN och befann sig mitt i skalvet. Han säger till Sveriges Radio att staden till stora delar är förstörd. Sjukhus och vägar är mer eller mindre totalförstörda.

– De är farbara men det är också allt. Det tar flera timmar att ta sig bara några kilometer på de här vägarna.

Nu flyger plan efter plan in, för att göra en kraftig räddningsaktion. USA agerade där snabbt och EU aktiverade sitt krissystem, Röda Korset och FN skickar pengar och förnödenheter till den drabbade ön.

238 000 människor bodde innan skalvet i de värst drabbade områdena. Totalt bor 2,2 miljoner i huvudstaden Port-au-Prince och i närliggande områden.

Haitis premiärminister Jean Max Bellerive säger till CNN att han har uppskattat antalet omkomna efter vad han sett i huvudstaden, där flera områden är tomma på folk.

– Jag tror det kan handla om långt över 100 000 dödsoffer, säger han, men hoppas ändå att så inte är fallet.

Haiti är det fattigaste landet på västra halvklotet, och ett av de fattigaste i världen. Det utsattes för flera orkaner under 2008, och hade ännu inte helt hunnit återhämta sig, när de drabbades av tisdagens stora jordbävning.