Hackare skapar digitala lösningar för flyktingmottagandet
Studenter vid Lyons katolska universitet i Frankrike använder laptops för att anteckna den 18 september 2015. Under helgen samlades Hack for Refugees för att hjälpas åt att ta fram lösningar kring mottagandet och integration av flyktingar. (Foto: Jeff Pachaoud /AFP/Getty Images)


Det behövs smarta it-lösningar i flyktingmottagandet. I helgen träffades därför ett 70-tal programmerare, designers och kreatörer på ”Hack for Refugees” för att hjälpas åt att ta fram lösningar kring mottagandet och integrationen av flyktingar.

– Det är just smarta it-lösningar som saknas i flyktingmottagandet idag. Myndigheter och organisationer står inför stora organisatoriska problem som påverkar mottagandet negativt, samtidigt som civila gärna vill hjälpa till, säger Jonas Landgren, docent på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Under helgen utvecklade man bland annat projektet Helping Occasionally från gruppen Hack4Karma. Applikationen går ut på att man ska matcha privatpersoner att hjälpa frivilligorganisationer efter behov. Man utvecklade även tjänsten Blending Matching, en sorts matchmaking-app, vars mål är att koppla samman nyanlända med svenska familjer för ett kulturellt utbyte.

– Det kändes verkligen att alla som deltog vill göra något bra och många av personerna jag träffade var så sjukt inspirerande, säger Fanny Lindh, en av utvecklarna bakom Blending Matching.

Volontärer, frivilligorganisationer och tekniska experter bidrog med rådgivning.

Hack for Refugees kommer att fortsätta jobba under vintern, och kommer att följa upp helgens projekt och hjälpa andra att starta sina egna hackathons.