Hackare hotar Sony Pictures för att stoppa visning av komedi i USA
Säkerhetsvakter syns utanför The Theatre på Ace Hotel innan premiären av filmen "The Interview" i Los Angeles, Kalifornien den 11 december. Sony-hackare hotade filmpremiären i New York av filmen, med terrorism. (Foto: AFP/Getty Images)


Hackarna som kallar sig Guardians of Peace ökade sina hotelser med bombhot på tisdagen mot biografer som visar Sony Pictures film "Intervjun", en komedi där Nordkoreas ledare Kim Jong-un blir mördad. Gruppen har även släppt många datafiler, däribland cirka 8 000 e-post från inkorgen av Sony Entertainments vd Michael Lynton.  

Gruppen Guardians of Peace hade lagt in bland de släppta datafilerna ett varningsmeddelande om att människor bör hålla sig borta från platser där filmen "Intervjun" kommer att visas.  Åberopande terroristattacken den 11 september, uppmanades människor att lämna sina hem om de ligger nära teatrar som visar filmen.

Tidigare har gruppen läckt ut information från Sonys databaser, däribland personlig information om mer än 15 000 nuvarande och tidigare anställda inom Sony.

De läckta e-postmeddelandena har genererat en omfattande motreaktion mot Sonys chefer, då några visade sig ha gjort okänsliga kommentarer inom ett brett spektrum av ämnen.

Sony har ännu inte gjort några tillkännagivanden för att samtycka till hackarnas efterfrågan på att dra tillbaka filmen.

Hotelserna framkallade ett säkerhetspådrag i New York och Los Angeles, och man kommer nu att ta fram en åtgärdsplan för att förbättra säkerheten.

FBI har sagt att de är medvetna om hoten och sade att de kommer att "fortsätta att samarbeta med våra partners för att undersöka saken." Det avböjde att kommentera om Nordkorea eller något annat land låg bakom attacken.

Spekulationerna om en möjlig nordkoreansk koppling till dataintrånget på Sony har centrerat kring landets ilskna fördömande av filmen. Under sommaren varnade Nordkorea att om filmen släpptes skulle det vara en "krigshandling som vi aldrig kommer att tolerera." De sade också att USA kommer att möta en "skoningslös" vedergällning.

Experterna vet inte ännu hur hackarna kom in i systemet.

– De kan ha brutit sig in rent fysiskt. Det är möjligt för dem att ta sig igenom dessa data på flera sätt, det är det som gör säkerheten sårbar, säger Emin Sirer, professor i datavetenskap vid Cornell.

Tidigare anställda stämmer Sony

På måndagen 15 december lämnade två före detta anställda på Sony; Michael Corona, och Christina Mathis, in en gruppstämning mot företaget för skador till följd av läckaget av deras privata information och hävdade att Sony inte vidtagit lämpliga försiktighetsåtgärder för att garantera sin nätsäkerhet.

Båda citerar i stämningsansökan kostnader för skydd av identitetsstöld till följd av läckaget.

Revisorer hade meddelat Sony redan 2005 att dess anställda hade otillräckligt komplexa lösenord, men dessa farhågor ignorerades, enligt stämningsansökan.

Hackarna kom över säkerhetscertifikat

Emin Sirer föreslår att nästa steg i informationssäkerheten är användandet av mer decentraliserade åtkomstkontroller så att enskilda hackare skulle kunna göra endast begränsade skador, och inte att skapa system utan några sårbarheter alls.

– Det är omöjligt att ha en maskin som är helt säker om du inte kopplar bort den från nätet, säger Emin Sirer.

– Nästa steg från detta är att vara medveten om att felaktigheter ingår, och att se till att en liten överträdelse inte förvandlas till att bli ett stort problem.

De exakta detaljerna är okända, men mycket tyder på att Sony-hackarna kunde använda ett centraliserat referenstillstånd för att svepa över hela databasen. Bevakningsföretaget Kaspersky Labs sade att en skadlig kod installerad i Sony-systemet hade ett giltigt digitalt certifikat.

– När någon har fått tag på det certifikatet, då är man djupt nere i systemet, och då har man kompromissat allt, sade Sirer.

Fakta om filmen "Intervjun"

Filmen "Intervjun" är en komedi där Seth Rogen och James Franco spelar tv-journalister som deltar i en CIA-komplott för att mörda Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Premiärvisningen av filmen i New York är planerad till torsdag den 18 december och förväntas komma upp på landets teatrar på juldagen. Den hade premiär i Los Angeles förra veckan.