Guvernören för Guangdongprovinsen avgår
Guangdongs guvernör Huang Huahua på statsbesök i Taiwan, möts av Falun Gong-utövare som håller upp banderoller med texten "Falun Dafa -sanning-godhet-tålamod" på Taoyuan-flygplatsen. (Foto: minghui.org)


Huang Huahua, guvernör för den sydliga Guangdongprovinsen i Kina har avgått, två år innan hans ämbetstid skulle ta slut. Huangs plötsliga avgång anses överraskande och ovanlig eftersom den meddelades i de regionala tidningarna i stället för statlig kinesisk media. 

Southern Metropolis Daily rapporterade ingenting om Huangs avgång. I stället publicerade man samma dag en intervju med Huang om Guangdongs ekonomiska utveckling, där det stod att Huangs nio år som ledare för Guangdong har hjälpt till att industrialisera provinsen på bara 30 år i stället för 100 år, som i mer utvecklade länder. 

Huangs oväntade avgång har orsakat oro, särskilt som han nyligen varit i rubrikerna vid flera offentliga framträdanden. Till exempel ska han ha följt med premiärminister Wen Jiabao till öppningen av en handelsmässa i Guangdong. Det har inte förekommit några tecken på att han skulle avgå. 

Guangdongprovinsen, som har kusten mot Sydkinesiska sjön, har blivit Kinas folkrikaste provins med över 80 miljoner permanenta invånare och upp till 30 miljoner migrantarbetare på senare år. Guangdong är Kinas största varuexportör, tack vare den billiga tillverkningsindustrin som började där på 90-talet. Shenzhen och pärlflodsdeltat är två av flera industrinav i området. Provinsen anses även ha det högsta antalet miljardärer i fastlandskina. 

På senare år har Guangdong dock utvecklats till en huvudvärk för den kinesiska kommunistregimen med många problem, som svåra föroreningar i de industrialiserade delarna, social oro både i städerna och på landsbygden, sammandrabbningar mellan polis och medborgare, markstölder, protester bland migrantarbetare och en ökande klyfta mellan rika och fattiga. Samtidigt har den globala ekonomiska nedgången påverkat exportindustrin i regionen negativt och lett till dramatiskt minskade exporter till väst.

Huang fyllde 65 år förra månaden, men enligt kinesiska regler pensioneras inte personer på hans nivå förrän vid 70. Huang ersätts av sin viceguvernör, 58-årige Zhu Xiaodan, före detta sekreterare för Guangzhous kommunala partikommitté. 

Många högt uppsatta befattningshavare i Guangdong har fått avgå på grund av inblandning i korruption. Guangdong, som är en av Kinas rikaste provinser, är ökänt för sina politiska skandaler. Till exempel dömdes den tidigare borgmästaren i Shenzhen, Xu Zongheng, till döden för mutbrott, men domen omvandlades.

Huang har ett mörkt förflutet även han. Han har anklagats för tortyr och folkmord i samband med förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Han stämdes i Taiwan under ett besök där i augusti 2010, enligt hemsidan Clearwisdom.net, som drivs av Falun Gong-utövare.

Där står vidare att sedan Huang utsågs till guvernör för Guangdongprovinsen 2003 har han varit ansvarig för förföljelsen av Falun Gong. Fram till Juli 2010 har 75 fall bekräftats där Falun Gong-utövare dött som ett resultat av tortyr i Guangdongprovinsen. 

Enligt information från World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, etablerades 610-byrån en utomrättslig, gestapoliknande organization i Guangzhou, under tiden då Huang var borgmästare där. Som provinsens partisekreterare och guvernör var Huang ansvarig för polisen i Guangdong som utsatte Falun Gong-utövare för misshandel, inlåsning, hjärntvätt, tvångsmatning med avföring och kokande vatten, elchocker och gruppvåldtäkter. 

Översatt från engelska