Guvernör räddar fängslade mödrar från bojor under förlossning
Guvernör David Paterson går med på att underteckna det efterlängtade lagförslaget som förbjuder fängslade kvinnor från att vara fastkedjade under förlossning. (Foto: Helena Zhu / The Epoch Times)


New York-guvernören David Paterson dök överraskande upp vid en protest som pågick utanför hans residens. Där lovade han en grupp aktivister att underteckna ett lagförslag som förbjuder att man kedjar fängslade kvinnor medan de föder barn.

En av de tjänstemän som stöder lagstiftningen, parlamentsledamot Nick Perry (D-Brooklyn), började driva propositionen under 2001 efter att ha läst en nyhetsartikel om en kvinna som skulle föda barn och som hade haft sina ben fastkedjade. 

– Nyckeln till bojorna hittades inte förrän några minuter innan förlossningen, sade Barbara Dominique, personal hos parlamentsledamoten.

– Det är ett riskfyllt tillstånd att vara i medan man föder barn. Det är hemskt att New York av alla delstater [låter sådant ske], sade Dominique.

Att kedja fast fängslade kvinnor under förlossningen på sjukhus har pågått ända sedan hemfödseln ersattes av sjukhusfödseln på 1900-talet enligt Serena Alfieri, biträdande direktör i Correctional Association of New York’s Policy Women in Prison Project

Lagförslaget antogs i New Yorks nationalförsamling och delstatssenaten i maj och väntar nu på att guvernören undertecknar den.

De dussintals kvinnor som demonstrerade utanför guvernör Patersons kontor bar själva handfängsel för att visa villkoren för fängslade framtida mödrar. För några av dem var det att återuppleva det egna lidandet de tidigare varit med om.

Hazel Figueroa från Queens var fängslad på Rikers Island i ett år under 1998. Under den tiden födde hon sin dotter.

– Min erfarenhet är ganska hemsk. Detta för att, när man lever i fängelse och är gravid, är det inte … en trevlig upplevelse, sade hon.

Hon fick vänta i mottagningsrummet i timmar innan läkarna anlände. Även under förlossningen var hon fastkedjad.

– Vilken kvinna tänker på att fly när hon har så ont?

Delstatssenator Velmanette Montgomery (D-Brooklyn), ytterligare en stödperson för denna lagstiftning, sade att enligt hennes vetskap har inte en enda kvinna försökt fly medan hon fött barn i delstaten New York.

Montgomery berättade att genom att godkänna denna lagstiftning innebär det att de fängslade kvinnorna helt kommer att slippa ifrån fängsel under förlossningar och det innebär ett slut på den ”enorma risk.” de utsätts för.

En annan kvinna som gick igenom denna erfarenhet, Tina Reynolds, medgrundare och verkställande direktör för kvinnor på Rise Telling Herstory (Worth), dömdes till 18 månaders straff i New York på grund av ett narkotikabrott 15 år sedan.

Trots att hon födde sin son på ett sjukhus hade hon en hand och ett ben fastkedjat vid båren trots att en kvinnlig tjänsteman också var närvarande.

– Jag upplevde mitt barns födelse. Jag kunde bara inte tro att jag verkligen satt fast där. Jag födde barnet framför en kvinnlig tjänsteman som jag inte kände … Jag tyckte att det var den värsta, mest förtryckande och omänskliga upplevelsen i världen, sade Reynolds.


Förkämpar sätter handfängsel på sig själva för att återspegla erfarenheten som fängslade kvinnor går igenom under en förlossning. (Foto: Helena Zhu / The Epoch Times)

Förkämpar sätter handfängsel på sig själva för att återspegla erfarenheten som fängslade kvinnor går igenom under en förlossning. (Foto: Helena Zhu / The Epoch Times)

Efter förlossningen hade hon barnet hos sig i nio månader tills hon avtjänat sitt straff. Hon var även tvungen att amma henne samtidigt som hon var fastkedjad. Hon menar att hon innan förlossningen inte blivit informerad om vad som skulle hända med hennes barn efter födseln.

Kvinnor som hon kunde inte klaga, för om de gjorde det skulle de inte kunna följa med sina barn till barnkammaren, sade hon.

Hennes erfarenhet av att föda barn under fängelsetiden var den direkta motsatsen till att föda barn i frihet vilket hon vill beskriva som ”glädjefullt” och ”handlar om att skapa liv.”

Erica Knox från Brooklyn var också på Rikers Island, dock var det 1989. Till skillnad från de andra hade hon inte bojor under förlossningen men omedelbart efter. 

– De lämnade mig ensam i ett rum. Mitt vatten gick. Jag berättade för dem att vattnet gick. De lämnade mig där i minst 30 minuter. Jag fortsatte säga till dem att barnet kommer att födas. Då satte de ett lakan mellan mina ben, sade hon.

– När de körde in mig höll barnet på att födas direkt där. Jag trodde jag skulle bli galen. Jag blev rädd, jag var rädd eftersom jag hade lämnats där ensam. Jag har aldrig tidigare varit helt ensam medan jag fött barn.

Mitt under diskussion om alla minnen från det förflutna dök guvernör Paterson upp på demonstrationen vilket förde med sig hurrarop från publiken. Han lovade att underteckna lagförslaget så snart han fick det.

– Det som lagförslaget försöker stoppa är enligt vår mening en omänsklig behandling av människor som föder barn även om de begått ett brott, även om de är fängslade. Vi vill också se till säkerheten av barnet som inte begått något brott, sade han.

Hans tal togs emot med glädje av lagförslagets förespråkare som arbetat med detta under en lång tid.

– Idag är dagen då allt förändras. Och jag är bara så lycklig, sade Reynolds.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21196/