Gurkmeja och svartpeppar kan hejda bröstcancercellers tillväxt
En indisk man säljer gurkmejaplantor på en marknad i Madras. Gurkmejan spelar en viktig roll vid vid högtiden Pongal då man firar skördefest. (Foto: Dibyangshu Sarkar / AFP)


Hippokrates, läkekonstens fader, visste att mat är medicin. Nu visar en amerikansk studie att naturliga ämnen i kryddorna gurkmeja och svartpeppar tycks kunna stoppa tillväxten av bröstcancerstamceller.

Forskare vid University of Michigan Comprehensive Cancer Center har  applicerat ämnena curcumin från gurkmeja och piperin som finns i  svartpeppar på bröstcancerceller i ett laboratorium. Piperin är det ämne som ger kryddigheten i svarpeppar. Koncentrationen i blandningen var 20 gånger högre än den som finns i människans kost.

Det visade sig att lösningen hindrade stamcellernas förmåga att föröka sig men påverkade inte delningen av normala bröstceller.

Forskarna fann att piperin verkade  förstärka effekten av curcumin.

– Detta visar att dessa föreningar inte är giftiga för normal bröstvävnad, säger Madhuri Kakarala, en av forskarna och ansvarig för studien, i en artikel i Natural News.

Cancerstamceller är de celler i tumörer som gör det möjligt för cancern att fortsätta växa. Dagens cytostatikabehandlingar kan inte påverka stamceller, som är en del av orsaken till att cancer kan spridas och även komma tillbaka efter behandling.

– Om vi kan begränsa antalet stamceller, kan vi begränsa antalet celler med potential att bilda tumörer, säger Kakarala.

Tidigare studier har kopplat en kost rik på gurkmeja till en lägre risk för bröst-, kolon-, prostata- och lungcancer. Djurförsök har visat att svartpeppar och piperin visat sig kunna hämma utvecklingen av tumörer i tarmar och lungor.

Studien har publicerats i tidskriften Breast Cancer Researchand Treatment.

Fakta om gurkmeja och curcumin:

Gurkmeja är en vackert blommande planta i familjen Zingiberaceae. Gurkmeja används ofta för färgning och smak i curryblandningar. Curcumin är färgämnet som ger gurkmeja dessa gula färg. Tidigare forskning har pekat på att det kan minska risken för lång rad sjukdomar. Modern forskning pekar på att gurkmeja kan förebygga demens, cancer och leversjukdomar. Gurkmeja verkar antioxiderande och inflammationshämmande.

Gurkmeja har använts under lång tid traditionellt i Indien, Kina och fler asiatiska länder. Det används för att behandla matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta, hudproblem och för sårvård.

Källa: www.nyfikenvital.org