Guizhouprovinsen härjas av värsta torkan sedan 1951


Enligt väderbyrån är den nuvarande torkan i Guizhouprovinsen den allvarligaste sedan 1951, både när det gäller hur stort område som påverkats och hur allvarlig torkan är.

Den 4 september rapporterade den statliga nyhetsbyrån Xinhua att Guizhouprovinsens väderbyrå meddelat att 70 härad led av ”allvarlig torka”.

Från och med den 1 september hade torkan redan påverkat över 21 miljoner invånare i 88 härad. 6,2 miljoner människor hade svårt att få tag i dricksvatten och 1,7 miljoner hektar grödor har förstörts.

Även fast torkan i Guizhou började i juli har kinesisk media sällan rapporterat om den. När det statliga TV-bolaget CCTV nyligen rapporterade omfattande om hur orkanen Irene drabbade New York väckte det missnöje bland Guizhouborna. 

Wang, en lantbrukare som bor i Shiqian-häradet talade med Epoch Times den 3 augusti. Då berättade han att om han hade riktig tur skulle 30 procent av hans 2400 hektar grödor kunna skördas. När reportern besökte honom igen den 29 augusti meddelade han sorgset: 

– Jag har inte skördat någonting alls.

Yao, som bor i byn Malong, sade till Epoch Times-reportrar att det nästan inte regnat något alls i år. Dessutom har hans by inget grundvatten. Ingen av byborna har dricksvatten utan måste hämta det från avlägsna platser. 

Översatt från engelska” target=”_blank”>