Gubbens Trädgårdscafé i Norrköping värt ett besök
Entrén till caféet ser inbjudande ut.(Foto: Epoch Times)


Caféer med uteservering har sedan några år ökat i antal i de flesta städerna och så också i Norrköping. Staden har blommat upp och blivit en riktigt trevlig stad där man med välbehag kan släntra ute på stan och välja bland ett stort antal caféer med uteservering.

Om man råkar gå längs Saltängsgatan i Norrköping vid Motala ström en vacker sommardag ser man snart ett blått staket med blommor hängande över. En skylt talar om att caféet heter Gubbens Trädgård , ett sommarcafé.

Caféet ser lite romantiskt ut bland hyreshus och affärskontor med sin inbjudande entré genom vilken man får en glimt av grönska, blommor och udda föremål placerade på bänkar bland de gröna träden längs gångstigen.


Vacker gångstig leder till kaffeservering (Foto: Epoch Times)

Vacker gångstig leder till kaffeservering (Foto: Epoch Times)

Följer man gångstigen ser man flera bänkar med saker som krukor och baljor där det kan stå en porslinsfågel eller annat intressant för ögat att se.

Doften av kaffe sprider sig bland de vita borden som är utplacerade i gräset. En trädgårdsgunga finns i hörnet invid ingången där man kan gunga i sakta mak och blicka över trädgårdens grönska. Det finns också ett hörn med Loppis & Kuriosa där det finns många intressanta gamla saker att köpa.

Vid kiosken kan man köpa kaffe och kakor, glass och nybakade saltängsbullar och här serveras också lättare luncher. Under hela sommaren är caféet öppet ända fram till september.


Man kan sitta och dricka kaffet och läsa tidningar eller böcker (Foto: Epoch Times)

Man kan sitta och dricka kaffet och läsa tidningar eller böcker (Foto: Epoch Times)

Vid sämre väder kan man sitta i ett mysigt glashus där det är varmt och skönt. Böcker och tidningar finns att läsa om man vill stanna längre eller komma tillbaka och fortsätta läsa boken färdigt efter  flera besök i trädgården.

Trädgården anlades av Frans Blom, en känd norrköpingsbo från 1800-talet. Han köpte huset dit trädgården hörde till i kvarteret Gubben och anlitade en trädgårdsmästare att sköta den. Firman Magnentus öppnade upp trädgården på 2000-talet och Susanne Andersson startade verksamheten i maj 2003.

På sommaren har det funnits teaterföreställningar och på vintern drev hon verksamheten i en källarlokal i närliggande byggnad.

Gamla Norrköpingsbon kommer ihåg Gubbens Trädgård och återvänder dit år efter år.