Guangdongprovinsen ska stoppa tvångsarbetslägren enligt uttalande
Fångar vandrar med en eskorterande polis under en "öppet hus"-dag på ett fängelse i Nanjing i östra Kina, April 2005. Guangdongprovinsen offentliggjorde nyligen en plan för att stänga ner sitt arbetslägersystem, efter att Kinas centralregim uttalat sig om systemet för en tid sedan. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Efter rapporter tidigare i år om att Kina skulle avsluta sitt system med tvångsarbetsläger meddelade på måndagen Guangdongprovinsen, som kallats för Xi Jinpings reformförtrupp, att man kommer att avsluta sitt ”omskolning genom arbete”-system innan årets slut.

Yan Zhichan, chef för Guangdongs justitiedepartement, sade den 28 januari att Guangdong har förberett sig, och att man kommer att stoppa omskolning genom arbete i år efter att den nationella reformplanen har godkänts av nationella folkkongressens ständiga utskott i mars.

Enligt Southern Metropolis Daily sade Yan att när systemet väl är avskaffat kommer omskolningsinstitutionerna inte längre att ta emot nya interner, och de som hålls i lägren kommer att släppas efter att de avtjänat sina straff.

Guangdong är den första provinsen som går ut med en tidtabell och vissa detaljer kring hur man ska genomföra sina planer, efter det att politisk-rättsliga utskottets nye chef Meng Jianzhu tidigare denna månad sade att Kinas tvångsarbetslägersystem ska avskaffas eller reformeras.

Den kinesiska regimens tvångsarbetsläger har utsatts för omfattande kritik. Enligt siffror som justitieministeriet släppte i oktober 2012 ska det sitta 60 000 personer i fler än 300 läger runt om i landet. Experter menar dock att detta är en extremt låg siffra. Pekingforskaren Hu Xingdou uppskattar att antalet illegalt frihetsberövade i Kina ligger mellan 350 000 och 700 000, och att det sitter mellan 1 000 och 2 000 personer frihetsberövade i varje läger. Andra uppskattar antalet fångar till miljontals, och kommunistpartiets brist på transparens gör det svårt att komma fram till någon definitiv siffra.

Enligt kommentatorer sände det ursprungliga uttalandet den 7 januari om att stänga ner arbetslägren chockvågor genom det politisk-rättsliga utskottets tjänstemän, som inte bara riskerar att bli av med en lönsam inkomstkälla utan även fruktar att ställas till svars för de brott de har begått.

Under dagarna som följde rapporterades om två personer inom ordningsmakten som begick självmord.

Guangdongprovinsens biträdande polischef Qi Xiaolin begick självmord den 8 januari.

Kinesiska dissidentsajten Boxun rapporterade den 28 januari att initierade källor avslöjat för dem att Qis självmord hade kopplingar till censurincidenten kring Southern Weeklys nyårsbilaga och de protester som följde.

Enligt källan var Qi chef för Guangzhous nationella säkerhetspolis. När Southern Weekly-incidenten ledde till att över 1 000 personer uttryckte sitt stöd, rekommenderade Qi sina överordnade att man borde gripa och skicka mellan 10 och 20 personer till arbetsläger. Hans förslag avfärdades emellertid av Xi Jinpings kontor, och ett meddelande sändes till myndigheterna i Guangzhou via politisk-rättsliga utskottet att man inte skulle sätta någon i tvångsarbete.

Enligt källan hade Qi varit tämligen hård när det gällde att slå ner på offentligt missnöje under åren, men när Xi tog över som partiledare innebar det en kursändring. Efter att Qis begäran om att man skulle slå ner på protesterna nekades kritiserades han av sina överordnade. Efter det tog han sitt liv.

Den 9 januari tog även Zhang Wanxiong, biträdande chef för Liangzhous distriktsdomstol i staden Wuwei i Gansuprovinsen sitt liv. Han hoppade från domstolsbyggnadens sjätte våning.

Översatt från engelska