Guandong: Kinesiska myndigheter stjäl privat mark
Polisen blockerar alla infarter till samhället och byggarbetsplatsen; de begav sig in i byn för att gripa de bybor som hävdade sin lagliga rätt till marken som byggnadsarbetena utförs på. (Epoch Times)


Kinesiska myndigheter skickade över tusen poliser och hundratals oidentifierade personer till sina olagliga byggarbetsplatser för att kunna upprätthålla bygget på privata jordbruksmarker i Guangning, Guandongprovinsen.

Styrkorna placerades ut i åtskilliga samhällen i regionen. Alla infarter till byarna Hebu, Chayuan, Mabu, Liang, Jiangao och Sizhe blockerades.

Byggområdena spärrades av för att garantera att bygget på odlingsmarkerna skulle kunna fortgå. När byborna begav sig till platserna för att försöka stoppa det hela hindrades de av polis. Polisen använde tårgas och batonger för att skingra dem och ett drygt dussin bybor greps.

– De senaste två dagarna har många poliser vaktat byn både dag och natt. Vi vill åka härifrån för att uträtta en del ärenden men det går inte. Byggnadsarbetena pågår dygnet runt och odlingsmarken blir totalförstörd, sade Lu, en man från Mabu. 

Poliserna var tungt beväpnade och de hade med sig polishundar, hävdade Lu. De sköt tårgas på de försvarslösa byborna. 

– Samtidigt plockade poliserna ut slumpvisa måltavlor. De slog vem som helst, till och med gamla kvinnor.

Lus mor återvände hem förblindad av tårgas, berättade han.


Myndigheterna har slagit upp tält i vilka polisen kan övervaka byggjobben dygnet runt. (Epoch Times)

Myndigheterna har slagit upp tält i vilka polisen kan övervaka byggjobben dygnet runt. (Epoch Times)

Enligt Lu så är 80 procent av alla bybor emot myndigheternas exploatering av marken.

Li från Chayuan sade upprört:
– Situationen här håller på att bli väldigt hård, med skadade bybor och poliser som genomsöker husen för att gripa bybor. Polisen har spärrat av jordbruksmarken. Vem som än försöker att överträda avspärrningen blir slagen. Utöver några äldre skadade personer har fler än tjugo bybor blivit skadade. Nu finns det många poliser där som ska förhindra att byggnadsarbetet störs. 

Borgmästaren i Wuhe började att exploatera odlingsmark och bergstrakter i juli 2007. Markexploateringen har inte följt några lagliga procedurer och har inga rättsliga papper som grund. Det är tänkt att områdena ska användas till återvinningsstationer. Byborna anser att de fått alldeles för låg ekonomisk kompensation för markområdena. De har överklagat över tio gånger utan resultat.

Översatt från engelska:

http://en.epochtimes.com/n2/china/police-suppress-guangning-villagers-protest-construction-site-5901.html