Guan Yu - en rättfärdig och lojal helig krigare
Guan Yu den helige krigaren som var lojal och rättfärdig. (Illustrerad av Blue Hsiao / Epoch Times)


Guan Yu var en av Persikoträdgårdens tre bröder. Han blev vän med Liu Bei, en tillverkare av halmsandaler och Zhang Fei, en förmögen slaktare. De tre svor på att vara lojala bröder ända in i döden.

Liu Bei blev senare den förste kungen av Shuriket under De tre kungadömena. Guan Yu å sin sida blev inte bara känd för sina utomordentliga kunskaper om stridskonst och militära strategier utan också för sin rättfärdighet och lojalitet gentemot Liu Bei.

När Liu Bei var en obetydlig militär, blev hans lilla trupp besegrad av Cao Cao och männen skingrades i en strid och ingen visste var Liu Bei befann sig. För att säkerställa att ingenting hände Liu Beis två fruar, som hade tagits till fånga av Cao Cao, tvingades Guan Yu kapitulera för Cao Cao.

För att svärta ner Guan Yus lojalitet till Liu Bei arrangerade Cao Cao medvetet så att Liu Beis hustrur och Guan Yu skulle bo tillsammans i ett litet hus. Till hans förvåning vilade inte Guan Yu utan stod utanför bostaden samtliga nätter för att skydda Liu Beis familj.

Cao Cao var imponerad av Guan Yus färdigheter inom krigskonsten och hans karaktär, och försökte på olika sätt vinna över honom på på sin sida. Han behandlade Guan Yu med stor respekt och utsåg honom till general. Han erbjöd Guan Yu dyrbart guld och gåvor av silver, vackra kvinnor och en berömd stridshäst som sades vara den genom tiderna snabbaste hästen.

Cao Cao kände dock på sig att Guan Yu fortfarande ville ge sig iväg för att söka efter sin bror Liu Bei. För att ta reda på hur det förhöll sig skickade han dit en general, som stod på mycket god fot med Guan Yu.

GuanYu dolde inte sin känslor utan sade till generalen: ”Jag är fullt medveten om den ära och det privilegium som Cao Cao gett mig, men jag har redan gett Liu Bei löfte om att vi ska kämpa tillsammans och dö för varandra. Förr eller senare kommer jag att ge mig iväg till Liu Bei när jag vet var han finns. Men innan jag ger mig iväg ska jag betala tillbaka Cao Cao för hans välvilja”.

Cao Cao suckade när han hörde det och sade: ”Vilken framstående rättfärdig och hedervärd man”. Efter det försökte han inte längre tvinga honom att stanna.

I strider bekämpade och dödade Guan Yu två berömda men för Cao Cao skrämmande militära rivaler. Därefter bestämde han sig för att begära avsked eftersom han hade hört om Liu Beis situation.

Efter att ha försökt säga adjö till Cao Cao några gånger utan att ha lyckats, skrev Guan Yu ett avskedsbrev och lämnade kvar sina militära officiella sigill tillsammans med en detaljerad lista till hovet över alla gåvor som han fått av Cao Cao. Sedan gav han sig iväg för att skydda Liu Beis hustrur i en hästskjuts.

Cao Caos rådgivare föreslog att Guan Yu skulle förföljas och dödas, detta för att hindra honom från att tjäna rivalen. Cao Cao svarade med en suck: ”Var och en är sin egen herre, och jag respekterar hans val. Det är synd att jag inte kunde förmå honom att tjäna mig, därför, sätt inte efter honom”.

Guan Yu riskerade sitt liv för att skydda Liu Beis två hustrur och drevs till att döda sex av Cao Caos generaler vilka bevakade  fem gränsportar som måste passeras. Under hela resan skyddade han damerna som till sist kunde återförenas med Liu Bei.

År senare i slaget vid de Röda klipporna besegrades Cao Cao, men han lyckades fly i det rådande kaoset med ett fåtal vakter. Zhuge Liang listade ut vilken rutt som Cao Cao skulle ta för att fly, och beordrade Guan Yu att bilda ett bakhåll för att tillfångata Cao Cao.

På en smal landsbygdsväg stoppades Cao Cao av Guan Yu. Cao Cao vädjade om nåd och påminde Guan Yu om den välvilja han visade honom tidigare. Guan Yu tillätt Cao Cao och hans vakter att fly vidare, väl medveten om att en sådan gärning kunde leda till att han själv blev avrättad.

Guan Yu benådades
på grund av tidigare utförda tjänster. Han fortsatte att strida för Liu Bei och vann många strider med sina stora militära strategier tills han besegrades och avrättades år 219 e. Kr.

Under hela sitt liv behöll Guan Yu i minnet och var trogen den ed han svor tillsammans med Liu Bei och Zhang Fei. Hans rättfärdighet vann honom stor respekt i de Tre kungadömena.

På 1500-talet blev han kanoniserad som helig krigare i Kina, en beskyddare från all ondska. Han tillbads under århundraden inom många av Asiens religioner.