Gu Kaizhi grundlade det kinesiska måleriet
Traditionell kinesisk kultur. GUDOMLIG: Den kinesiske konstnären Gu Kaizhi skildrar en prins som möter en gudinna vid en flod. (Hövlighet, Tony Dai)


Gu Kaizhi (344-406 e.Kr) föddes i Wuxi, Jiangsuprovinsen och sägs vara grundaren för det traditionella kinesiska måleriet. År 366 blev han statstjänsteman och befordrades sedan till kunglig tjänsteman. Gus målningar påverkade i hög grad efterkommande traditionellt kinesiskt måleri.

Grundat på historiska berättelser gjorde Gu över 70 målningar inklusive Buddhafigurer och mänskliga figurer, fåglar, djur, berg och floder. Inga av hans original har lyckats bevaras men han erhåller fortfarande legendarisk status som en stor kinesisk konstnär.

”Gudinnan vid floden Luo” (Nymph of the Luo River) är en av Gus mest berömda målningar och betraktas av många traditionella kinesiska konsthistoriker som en av de första och mest inflytelserika kinesiska landskapsmålningarna. Endast fem kopior av målningen existerar runt om i världen, två av de mest berömda visas på Freer Gallery i Washington D.C. och på National Palace Museum i Taipei.

Temat för ”Gudinnan vid floden Luo” kommer från dikten ‘Hyllning till floden Luo” skriven av Cao Zhi, son till kungen av Wei Cao Cao, under De tre kungadömenas period. Målningen skildrar mötet mellan Cao Zhi och gudinnan Luoshen vid floden Luo. Den fångar livligt deras första möte och dess slutliga separation.

I den här målningen har Gu lagt mycket uppmärksamhet på föremålens uttryck för att kunna förmedla deras andliga natur. Han koncentrerade sig även på att måla mänskliga figurer med känsla och elegans. De utsökta figurerna i målningen verkar flyta på ytan av duken.

”Gudinnan vid floden Luo” är den målning som bäst illustrerar Gus mest berömda uttalande ”Yi Xing Xie Shen”, vilket betyder ”sök andligheten genom yttre uppträdande”. Den fångar Gus starka tro på att det finns en andlig sida av konsten som är bortom räckhåll för en hantverkare.

Översatt från:
http://en.epochtimes.com/n2/arts-entertainment/chinese-painting-of-the-weekxxx-2671.html

Film som bland annat visar Gu:s målningar: http://de.youtube.com/watch?v=jjVmuh_XsyY