Gu Kailai, Bo Xilais fru, åtalas för mord
Bo Xilai och Gu Kailai. (Foto: New Epoch Weekly Photo Archive)


Gu Kailai, den under spektakulära former avsatte partichefen Bo Xilais fru, har nu formellt åtalats för mord. Nyheten kom som en kort notis från kommunistpartiets språkrör, nyhetsbyrån Xinhua.

Gu kommer tillsammans med Zhang Xiaojun, som tidigare var anställd av familjen, att åtalas för det misstänkta mordet på affärsmannen och konsulten Neil Heywood. Enligt Xinhua har Gu och Zhang tillsammans konspirerat för att förgifta Heywood efter att Gu fått uppfattningen att Heywood hotat Gus son, Bo Guagua. Det fanns ”ekonomiska dispyter” mellan de tre, enligt Xinhua.

Enligt notisen är ”fakta i målet tydliga” och bevisningen mot de åtalade ”trovärdig och omfattande”.

Det korta meddelandet innehöll ett antal språkliga egenheter som är typiska för kinesiska kommunistiska politiska notiser. Gu Kailai identifierades som ”Bogu Kailai”, för att sammankoppla henne med hennes vanärade make. Detta är något som bara Xinhua gör. Bo Guagua, deras son, kallades ”Bo Moumou”, vilket betyder ungefär ”Bo den där”, men alla läsare torde förstå vem det syftar på.

Hefeis åklagarmyndighet i Anhuiprovinsen har inlett processen med Hefeis mellanliggande folkdomstol från och med den 26 juli, enligt Xinhua. Detta var orsaken till meddelandet.

Inget datum för rättegången har angivits, men Reuters citerade familjen Bos advokat, som sade att den sannolikt kommer att äga rum den 7-8 augusti.

Bo Xilai hålls fortfarande av partiets utredare och genomgår den hemlighetsfulla, interna partidisciplinprocess som kallas ”shuanggui”, och enligt uppgift ofta innefattar förhör och även tortyr.

Bo har förre partiledaren Jiang Zemin att tacka för sin snabba karriär inom partiet. Han utförde Jiangs politik utan att ifrågasätta. Genom att installera Bo på en central ledarposition – kanske rentav i den absoluta toppen – ville den fraktion inom partiet som leds av Jiang säkra Jiangs arv, genom att fortsätta den våldsamma förföljelsen av Falun Gong som han satte igång 1999.

Bo rapporteras ha konspirerat med en annan av Jiangs allierade, Zhou Yongkang, för att hindra att Xi Jinping blir Kinas nästa ledare, och sedemera föra Bo till den högsta makten. Zhou, som är högste ledare för Kinas inhemska säkerhetsapparat, tycks ha fått sina befogenheter kringskurna, genom någon form av ”intern kontroll”, enligt källor inom partiet. Analytiker tror att, eftersom Zhou kommer att avgå från sin post vid den 18:e partikongressen i höst, så lägger man inom partiets ledning inget krut på att sänka honom offentligt, vilket även skulle leda till ännu en politisk storm.

Det anses även bland många kommentatorer att man i fallet mot Bo kommer att använda den mycket mindre uppseendeväckande brottsrubriceringen ”brott mot partidisciplinen”, eftersom man inom partiledningen inte vill avslöja hur bräckligt deras nuvarande styre är.

Neil Heywood var en fixare på relativ låg nivå inom Bo Xilais nätverk, som hjälpte till att underlätta sonen Bo Guaguas utbildning vid en prestigefylld skola i England.

Översatt från engelska