Gruvexplosion i Nya Zeeland - räddningsinsats uppskjuten
Familjer och vänner till de instängda gruvarbetarna väntar oroligt utanför Röda Korsets Welfare Centre den 20 november i Greymouth. (Foto: Hagen Hopkins/Getty Images)


Försöket att rädda de 29 instängda gruvarbetarna i kolgruvan Pike River nära Greymouth på Sydöns västkust i Nya Zeeland, kommer att försenas till i morgon, enligt Otago Daily Times.

Av de 29 saknade männen är 24 nyzeeländare, två britter, två australier och en sydafrikan, rapporterade Otago Daily Times.

Det har gått mer än 24 timmar sedan explosionen inträffade på fredag eftermiddag och familjerna som har blivit ombedda att stanna vid Röda Korsets center i Greymouth, väntar fortfarande oroligt på nyheter.

– Vi har inte hört någonting, och räddningsmanskapet väntar fortfarande på en analys av luftprover för att se om koloxidhalten har minskat, säger Pike River Coals verkställande direktör Peter Whittall, enligt New Zealand Herald.

Gary Knowles, poliskomissarie i Tasmanområdet, sade till Herald att man inte kunde dra en parallell med katastrofen i den chilenska guldgruvan där de 33 gruvarbetarna räddades genom att man sänkte ner förnödenheter via ett gruvschakt.  

Han sade att räddningsinsatsena inte kunde fortsätta förrän det var helt säkert för räddningspersonalen att gå in i gruvan.

Att skicka ner material i Pike River-gruvan kan orsaka brand och vara livsfarligt för gruvarbetarna, eftersom det är en kolgruva med farliga gaser, berättade Gary Knowles för The Herald.

Premiärminister John Key flög till Greymouth idag och sade till invånarna i gruvsamhället att de skall ”hoppas på det bästa”.

John Key, som besökte gruvan tillsammans med några ministrar, har ställt sig bakom räddningsinsatsen och lovat allt tänkbart stöd till de instängda gruvarbetarnas familjer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46239/