Gruppresor till rymden redan 2009?
Rymdturism kan vara verklighet redan 2009. Bilden visar en prototyp av kabinen i världens första farkost för rymdturism, utställd på Science Museum i London. (Foto: Adrian Dennis/AFP/Getty Images)


Har du någonsin drömt om att vara astronaut eller att göra en resa i rymden? Enligt Virgin Galactics kan du vara ombord på jungfruskeppet SpaceShipTwo redan 2009.

Virgin Galactic kan komma att bli det första kommersiella rymdflygbolaget som planerar att erbjuda turer för 500 passagerare om året på drygt 100 km höjd. Detta med en flotta av fem fordon av typen SpaceShipTwo.

SpaceShipTwo kommer att bli en större version av Richard Bransons SpaceShipOne, som var den första privatbyggda farkosten som nådde över 100 kilometers höjd och därmed fick Ansari X-priset. Skeppen designas av Burt Rutans företag Scaled Composites och har varit under konstruktion vid Mojave Spaceport i Kalifornien i USA sedan 2005.

Rutan, som är veteran inom flygplansdesign, säger att kommersiella rymdfärder bara är i sin linda och att man så småningom kan komma att kolonisera andra planeter.

”Detta kommer verkligen att förkunna den era för mänskliga rymdfärder som först beskrevs av visionära science fiction-författare under 1940- och 1950-talet. Richard och jag delar visionen att kommersiellt gångbar och säker rymdturism kommer att innebära grunden för kolonisering av rymden”, sade han på en presskonferens.

Rutans design av avfyrningsfarkosten WhiteKnight har fått positiv kritik som ett effektivt och återanvändbart nyttjande av rymdteknologi.

Med sina breda vingar som ger bränslebesparande lyftkraft kommer moderskeppet WhiteKnight att starta från Mohave Spaceport med SpaceShipTwo och dess sex passagerare och två piloter som last.

SpaceShipTwo kommer enligt Virgin Galactics webbsida att docka ifrån WhiteKnight på en höjd av omkring 15,2 km och kommer efter att ha avfyrat sina raketer fortsätta uppåt med en hastighet av närmare 4 000 km/h. Fullt fällbara stolar har designats för att hjälpa till att sprida g-krafterna jämnt över kroppen.

När skeppet stigit till 100 km höjd avtar gravitationen och passagerarna kan till slut sväva omkring fritt med nollgravitation i omkring sex minuter. För att säkerställa att passagerarna får så lite törnar och blåmärken som möjligt är skeppets inre helt vadderat.

De unika rörliga vingarna på SpaceShipTwo gör det möjligt för skeppet att minska hastigheten tidigt vid återinträdet, vilket minskar hetta och skakningar till ett minimum.

SpaceShipTwo kommer sannolikt att genomgå testflygningar under detta år och Virgin Galactic säger att verkliga rymdfärder med vanliga passagerare förväntas ske i början av 2009.

Man kan ställa sig i kö tillsammans med 200 andra, och för en kostnad på 200 000 dollar per person lär det bli ens livs flygtur.

Översatt av Anders Rastin från: http://en.epochtimes.com/news/7-2-25/52132.html