Grupp som bekämpar organstölder nominerad till Nobels fredspris
Torsten Trey, exekutiv ledare för organisationen Doctors Against Forced Organ Harvesting, som nominerats till Nobels fredspris av bland annat en brittisk parlamentsledamot. (Foto: Yi Ping /Epoch Times)


Organisationen Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), som arbetar för att stoppa övergrepp inom transplantationsindustrin, har nominerats till Nobels fredspris.

”Vi på DAFOH är glada över att ha nominerats till Nobels fredspris 2016”, skrev organisationens exekutive ledare, Torsten Trey, i ett email.

”Nomineringen, som vi fick reda på för bara några dagar sedan, är ett erkännande av vårt arbete för att upprätthålla etiska standarder inom medicin, och för att föra upp en fråga på dagordningen som få vågar tala om”, tillade han.

DAFOH:s huvudsakliga arbete går ut på att sprida ljus över organstölder från levande människor i Kina. Epoch Times har tidigare rapporterat om att oberoende utredare anser att det existerar ett statligt sanktionerat, hemligt system, där militära och civila sjukhus samarbetar med säkerhetsapparaten för att hålla samvetsfångar, främst falungongutövare, som en levande organbank för transplantationer till betalande patienter.

Nomineringar till Nobels fredspris kan bara göras av parlamentariker, professorer, jurister och liknande.

En av de som nominerat DAFOH är den brittiske parlamentsledamoten och tidigare försvarsministern Liam Fox. I nomineringen skriver han bland annat:

”DAFOH förblir hängivna i sin kamp för att få stopp på organstölder. Deras omfattande research indikerar att den oetiska organhandeln i Kina fortfarande inte bemöts på ett adekvat sätt.”

DAFOH har bland annat tagit initiativ till en petition till FN:s människorättskommissionär som fick två miljoner namnunderskrifter, och publicerar regelbundet information om övergreppen i Kina och andra länder, däribland ett nyhetsbrev som kommer ut en gång i kvartalet. Enligt Torsten Trey har Dafoh nu över 7 000 läkare, sköterskor och andra experter på medicin och etik från hela världen som medlemmar.

Rapportering av Matthew Robertson

Väl belagt att organskörden existerar

Organstölder från levande samvetsfångar i Kina avslöjad i dokumentär