Grundare av tibetansk hemsida dömd till 15 års fängelse
Kunchok Tsephel, tjänsteman vid kinesiska miljödepartementet och grundare av en inflytelserik tibetansk litterär hemsida. (Foto: International Campaign for Tibet)


Grundaren av en inflytelserik tibetansk litterär hemsida dömdes till 15 års fängelse efter en rättegång bakom stängda dörrar den 12 november.

39-årige Kunchok Tsephel dömdes för att ha ”avslöjat statshemligheter”, en vag brottsrubricering som de kinesiska myndigheterna använder mot många olika typer av dissidenter. Enligt gällande lag behöver man då inte förklara vad det är för ”statshemlighet” den åtalade ska ha avslöjat.

Troligen beror åtalet på innehåll på Kunchok Tsephels hemsida, Chodme (smörlampan), som är ett projekt för att skydda tibetansk kultur. Han har även anklagats för att ha överlämnat information om förra årets protester i Tibet, enligt den aktivistgrupp som publicerade nyheten om domen mot honom.

Hans familj fick träffa honom för första gången på nästan nio månader i förra veckan, när de kallades till domstolen i Gansuprovinsen för att meddelas domen, enligt International Campaign for Tibet (ICT).

Kunchok har suttit fängslad sedan den 26 februari då polisen kom tidigt på morgonen, genomsökte hans hus och tog med honom, enligt ICT. Hans vänner sägs vara oroade för hans hälsa efter nio månaders inspärrning och förhör.

– Sedan Kunchok försvann i februari har hans familj fått uthärda nio hemska månader av väntan. De är nu ännu mer förtvivlade efter den hårda domen, sade en nära vän till Kunchok Tsephel enligt ICT, och fortsatte:

– Eftersom åtalspunkterna handlade om statshemligheter vet de inte ens varför han dömts till 15 års fängelse, och han har vägrats tillgång till advokat.

Kunchok greps första gången 1995 för misstankar om att han deltagit i aktiviteter som ansågs politiska. Han torterades under fångenskapen och släpptes efter två månader utan att åtalas, enligt ICT.

Kunchok var familjens huvudsakliga försörjare med sitt jobb på miljödepartementet. Hans fru, som också är statligt anställd, måste nu ensam ta hand om deras sjuka dotter.

Den hårda fängelsedomen kom bara dagar innan USA:s president Barack Obama besökte Kina. Obama har uppmanat kinesiska presidenten Hu Jintao att förbättra kommunistpartiets behandling av etniska minoriteter.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25317/