Grundare av operahus om Shen Yun: “Fantastiskt”
Rosolino LoDuca, grundare av Detroits Belliniopera. (Epoch Times)


Kärleken till italiensk opera fick Rosolino LoDuca att grunda Bellinioperan i Detroit. Han var mycket nöjd med vad han fick uppleva under föreställningen med Shen Yun Performing Arts.

– Den är fantastisk, sade han.

LoDuca såg den första av fem föreställningar i Detroits operahus. Det är tredje gången New York-baserade Shen Yun Performing Arts framträder här.

– Musiken var vacker, sade LoDuca. Han var mycket imponerad av tenoren, Tian Ge.

Han hade sådan kraft i rösten att mikrofonen inte hade behövts, menade LoDuca.

– Vi tyckte verkligen om föreställningen ikväll, otroligt bra, vackert, fantastiskt, bellissimo! sade han.

“Shen Yuns mål är att återuppliva själen i den traditionella kinesiska kulturen”, enligt deras hemsida. Många av danserna är berättelser från Kinas myter och legender, liksom nutida berättelser om mod som förmedlar traditionella kinesiska värden.

LoDuca har också en djup önskan att bevara kulturen i sitt bästa tillstånd. Bellinioperan, som han grundade, strävar efter att vårda nöjet av operamusik genom solistuppträdanden, konserter och föreläsningar. LoDuca är dessutom koordinator för Federazoine Siciliana Del Michigan, en organisation som tjänar som mötesplats för sicilianska amerikaner i Michigan.

– Jag tycker mycket om historia och läste en del i skolan, sade LoDuca och tillägger att han läste en del på egen hand också.

– Så jag känner till Kina, deras historia på 5000 år och civilisation.

Trots sin förkärlek för historia och till kinesisk kultur fick LoDuca ny respekt för traditionell kinesisk kultur efter att ha sett Shen Yun.

Han tyckte särskilt mycket om dansnumret No Regrets där en ung man förföljs för att han utövar Falun Gong, en meditationsmetod som snabbt fick miljontals kineser att börja med metoden när den introducerades offentligt i Kina 1992, men förbjöds av kommuniststyret 1999.

– Det berörde mig i hjärtat, sade LoDuca, som uttryckte sorg över att många människor i Kina inte har samma frihet som i västvärlden.

– Människan föds för att vara fri här i världen, och nya ledare borde lyssna på det här: En människa är fri att göra vad han vill och agera inom rimliga gränser. … Jag är fri eftersom Gud skapade oss till att vara fria, sade han.

– Efter ikväll beundrar jag kineserna mer än innan eftersom jag känner till östern och Kina med deras civilisation på flera tusen år, men det här var höjdpunkten, det känns som att de har visat mig vilka de är. De är fantastiska människor. …

LoDuca sade att han definitivt skulle rekommendera Shen Yun till sina vänner.

 

Michael Huang, Jennifer Zhou och Diana Hubert rapporterade.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49773/